1845 RWDM eerste klasse 2023 20

| RWDM speelde vorig seizoen kampioen in 1B. Daardoor is er dit opnieuw een Zwanzederby op het hoogste niveau.

RWDM en Union willen derby op later tijdstip, Pro League houdt been stijf

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
20/09/2023

Volgende week donderdag ontvangt RWDM om 18.30 uur stadsrivaal Union, maar zowel de clubs als de supporters zijn niet te spreken over het tijdstip van de aftrap. Ze vragen de Pro League al langer om de wedstrijd later te laten aanvangen, tevergeefs. “Hier zit een hele organisatorische ketting achter. Dit kan niet zomaar veranderd worden.”

Voor Brusselse voetballiefhebbers moest donderdag 28 september een historische dag worden. Dan wordt er voor het eerst sinds meer dan vijftig jaar opnieuw een Zwanzederby op het hoogste niveau gespeeld. Die derby tussen RWDM en Union vond het voorbije decennium enkele keren plaats in de vorm van een vriendschappelijk duel. Drie seizoenen geleden troffen beide clubs elkaar nog in de tweede klasse, maar de laatste Zwanzederby in eerste klasse dateert van 1969, toen nog met Daring (dat vier jaar later met Racing White fusioneerde tot RWDM).

De supporters van beide ploegen kijken dan ook al langer uit naar de eerste Zwanzederby dit seizoen, nu ook RWDM opnieuw in eerste klasse speelt, maar de kans is groot dat de tribunes van het Edmond Machtensstadion in Molenbeek zo goed als leeg zullen zijn. De grootste supportersverenigingen van beide clubs roepen op tot een boycot, uit protest tegen het tijdstip van de aftrap: 18.30 uur.

“Het wedstrijduur is schandalig, en toont geen respect voor de fans of de bezoekende ploeg”, klonk het in een persbericht van de RWDM-aanhang. Net als de Union-supporters vrezen RWDM-fans dat maar weinig supporters het stadion voor de aftrap zouden kunnen bereiken door het werk of het drukke verkeer. “Wij willen op z’n minst dat de wedstrijd twee uur later plaatsvindt, nog beter zou zijn om de wedstrijd op een andere datum te spelen”, aldus Steven Hendrickx van de Molenbeekse supportersclub BXL-Boys on Tour.

Spreiding voor tv-rechten

De clubbesturen van Union en RWDM steunen de eis van de supporters en hebben de Pro League eerder al gevraagd om hierover samen te zitten, maar een programmawijziging zit er niet aan te komen. De aftrap zal wel degelijk volgende week donderdag om 18.30 uur gegeven worden, bevestigt de Pro League aan BRUZZ. “Wij zitten op permanente basis samen met alle clubs. U moet weten – en dat weten de clubs ook – dat hier een hele organisatorische ketting achter zit. Dat kan niet zomaar veranderd worden,” zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever.

RWDM-Union is eigenlijk een inhaalwedstrijd. Aanvankelijk was de derby eind augustus gepland, maar het duel werd uitgesteld omdat Union ook Europees speelt. Dat de inhaalwedstrijd om 18.30 uur moet beginnen heeft te maken met een andere inhaalwedstrijd die diezelfde donderdagavond wordt gespeeld in Brugge, tussen Club en Racing Genk. Daar is de aftrap om 20.45 uur. Van Bever: “Bij het begin van het nieuwe tv-contract in 2020 hebben alle profclubs beslist om wedstrijden zoveel mogelijk te spreiden, zodat elke wedstrijd zoveel mogelijk aandacht krijgt in de media. In Frankrijk, Engeland en Duitsland vinden er ook geen wedstrijden plaats op hetzelfde tijdstip.”

Volgens de supporters betekent dit dat de commerciële belangen van tv-rechtenhouder Eleven/Dazn primeren. “Als hun prioriteit is om alle wedstrijden uit te zenden, getuigt dat van een groot gebrek aan respect voor ons. Vergeet niet dat voetbal niets is zonder de fans,” klonk het enkele weken geleden bij RWDM-supporters.

Lege tribunes?

Vandaag dringen beide clubs in een gezamenlijk persbericht nogmaals aan bij de Pro League om het tijdstip van de derby te veranderen, al beseffen zij ook dat er eigenlijk niet veel kan veranderen. “Wij willen ook liever om 20 uur spelen, maar als je met alle profclubs een contract hebt afgesloten, moet je dat volgen. Daarin zijn wij realistisch,” zegt Union-woordvoerder Maarten Verdoodt. “Wij doen een laatste oproep, maar als de Pro League niets verandert, kunnen wij niets doen,” weet ook RWDM-woordvoerder Damien Bytebier.

De RWDM-ultra’s beloven volgende week donderdag alvast actie te voeren op verschillende plaatsen in Brussel en roepen op om de wedstrijd niet bij te wonen. Volgens de club zullen de ruim 8.000 zitjes zo goed als leeg blijven. “Tenminste aan de aftrap. We weten dat onze supporters de eerste helft gaan boycotten, maar voor de tweede helft verwachten we dat er wel volk in de tribunes zal zitten,” zegt de RWDM-woordvoerder nog. Het uitvak zal wel leeg blijven, weet Union. “Zo goed als niemand van de supporters zal de verplaatsing maken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni