RWDM moet meer jeugdspelers uit Molenbeek aantrekken

© PhotoNews
| Het Edmond Machtensstadion van RWD Molenbeek.

De gemeente Molenbeek en voetbalclub RWDM hebben donderdag een nieuwe gebruiksconventie ondertekend voor het gebruik van het Edmond Machtensstadion. Buiten de 200.000 euro voor de renovatie van kleedkamers en douches die al aangekondigd was, hoeven we geen structurele renovaties te verwachten.

Dat het Edmond Machtensstadion niet het modernste stadion van België is, is een understatement. De laatste tijd waren er verschillende malen problemen waardoor sommige ruimtes in het stadion niet toegankelijk waren. Vorige week nog konden de jeugdspelers van de club een week geen wedstrijden of trainingen afwerken vanwege een lekkage.

En het zijn juist die jeugdspelers die de gemeente Molenbeek vooropgesteld heeft in de nieuwe gebruiksconventie van het stadion die het donderdag samen met RWDM ondertekende. "Het verzekeren van een plaats voor onze Molenbeekse jeugd om te voetballen, is voor ons het belangrijkste", laat Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), weten. "Het aandeel Molenbeekse spelers in die jeugdopleiding moet binnen twee tot drie jaar van de huidige 30 procent naar 40 procent stijgen."

20181121 FLITS Jef Van Damme BRUZZ ACTUA 1639

Verder moeten de kosten die de jeugdspelers moeten betalen aan de club binnen de perken blijven. "We willen geen extra kosten voor tenues en dergelijken meer", aldus Barghouti. Er zal geen capaciteit voor extra jeugdspelers bijkomen. Ook de RWDM Girls moeten een vaste plaats binnen de club behouden.

Onderhoud voor rekening RWDM

De afspraken over de infrastructuur waarbinnen al die jeugdspelers moeten trainen en spelen, blijven echter nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van de vorige conventie. "RWDM blijft verantwoordelijk voor het onderhoud", aldus schepen van Gemeentelijke Eigendommen Jef Van Damme (SP.A). "Alleen de zeer grote, structurele werken zijn voor onze rekening."

Lekkages zoals vorige week, blijven dus het probleem van de club zelf, die aan de gemeente geen huur hoeft te betalen.

Het Edmond Machtensstadion van RWD Molenbeek
© PhotoNews
| Het Edmond Machtensstadion van RWD Molenbeek.

De gemeente had al 200.000 euro beloofd voor de renovatie van kleedlokalen en douches in het stadion. Vorig jaar werd ook de verlichting op een van de oefenvelden vervangen door de gemeente. Regelmatige bezoekers van het stadion zullen echter beseffen dat een structurele renovatie van het uitgeleefde stadion zich meer en meer opdringt. "Natuurlijk is het een keer nodig om het volledige stadion te renoveren", beseft ook Van Damme. "Het is een vrij oud stadion dat jarenlang verwaarloosd is. De businessseats, tribunes en het dak kunnen allemaal werken gebruiken, maar daarvoor zijn miljoenen nodig. Dat kunnen we als gemeente niet alleen doen, daarvoor kijken we ook naar het gewest of Beliris."

RWDM zal die kosten zelf ook niet kunnen dragen. Voorzitter Thierry Dailly was vandaag niet bereikbaar, maar toonde zich vorige week al opgetogen over de nieuwe overeenkomst met de gemeente. "Constructief en positief", noemde hij de samenwerking met burgemeester Moureaux toen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?