analyse

RWDM opnieuw bij de grote jongens: vernieuwing om het behoud te verzekeren

© Belgaimage
| De ploeg van RWDM in het seizoen 2020-2021.

Zes jaar na het laatste faillissement keert RWDM terug in het professionele voetbal. In de sterk vernieuwde en hoogst competitieve eerste klasse B geldt het weinig kapitaalkrachtige RWDM als één van de underdogs. De club leek afgelopen zomer op een bouwwerf, maar als de mayonaise pakt, kan RWDM verrassen. Toch is het behoud het hoogst haalbare.

Het wordt ongetwijfeld geen eenvoudig seizoen voor de Molenbekenaren: op sportief vlak wist RWDM vorig seizoen niet te overtuigen. De club verzekerde zich enkel en alleen om financiële redenen van een plek in 1B. Daarom werden de voorbije zomer kosten noch moeite gespaard om de kern in de diepte en in de breedte te versterken.

Een nagenoeg volledig nieuwe ploeg kopen: hoe begin je daaraan? “Een goed netwerk hebben, is natuurlijk belangrijk,” zegt voorzitter Thierry Dailly. “Men biedt je van alle kanten spelers aan, ik heb meer dan 250 namen binnen gekregen. Maar dat wil niet zeggen dat we blind aanwerven: hier komt niemand binnen die we nooit aan het werk hebben gezien. Iedereen ondergaat een doorgedreven screening, onder meer via het platform WyScout, en de voltallige technische staf moet zijn goedkeuring geven. Uiteindelijk hebben we 99 procent van het verlanglijstje van onze staf kunnen invullen.” Soms speelt het toeval een rol, vervolgt Dailly. “Neem nu de nieuwe linksback Houssen Abderrahmane: die werd tijdens een interland met Mauritanië gespot door onze voormalige video-analist Moussa El Habchi, nu actief bij de nationale ploeg van Marokko.”

Creativiteit

Als club met het kleinste budget van eerste klasse B – 1,8 miljoen euro – vergde het transferbeleid enige creativiteit. “Met ons gehele budget kunnen we amper de handtekening van een Jelle Van Damme betalen, laat staan zijn looneisen.” Daarom rekruteerde RWDM heel wat spelers uit Frankrijk. Dailly tipt centrale verdediger Florian Le Joncour als één van de potentiële revelaties van zijn ploeg. “Een betaalbare linksvoetige centrale verdediger van 1m92: zoek ze maar eens in België.”

Spandoen supporters RWDM
© © Brusselspower 2005
| Een spandoek van de supporters van RWDM, om hun ploeg ook vanop afstand aan te moedigen voor het nieuwe seizoen

Een ander stokpaardje van Dailly: Belgische spelers aanwerven, en liefst van al Brusselaars. Met Yvan Yagan en Tracy Mpati lokte Dailly opnieuw twee geboren en getogen Brusselaars mét ervaring naar de hoofdstad.

De vraag kan gesteld worden of Dailly niet al té gretig was op de transfermarkt. Hij haalde niet minder dan 13 nieuwe spelers naar het Edmond Machtensstadion. Met Rommens, Electeur, Cruz en Terki streken er niet minder dan vier centrale middenvelders neer in Molenbeek. “Toch zijn we ervan overtuigd dat elke aanwinst een meeerwaarde is voor de ploeg”, verdedigt Dailly zijn beleid. “Vergeet niet dat we pas laat zekerheid hadden dat we in 1B gingen aantreden. Dan hebben we Rommens, Cruz en Terki aangetrokken, jongens met veel talent en ervaring in de reeks. Electeur lag toen al onder contract, maar we hebben grote plannen met hem voor de toekomst.”

Aanvallers

Vorig seizoen was het vooral voorin dat het schoentje wrong: met 26 doelpunten in 24 wedstrijden beschikte RWDM over één van de zwakste voorhoedes van eerste amateurklasse. Anthony Bova werd topschutter, met amper 4 doelpunten. De kans is reëel dat de voormalige sterkhouder zich nu tevreden zal moeten stellen met een plekje op de bank. Het aanvallend compartiment werd immers versterkt.

Lenny Nangis, ooit nog een grote belofte bij de Franse topclub Lille, liet in de oefencampagne goede dingen zien op de linkerflank. Yagan bewees in het verleden, ook in 1B bij onder meer Cercle Brugge, dat hij over een neus voor goals beschikt. Yadi Bangoura werd topschutter bij RFC Luik. En met Kévin Nzuzi kwam er een spits bij die Dailly al jaren volgt. “Als spits bij Red Star, uit Parijs, maakte hij veel indruk. Toen was hij niet haalbaar, nu was er een buitenkans.” Mogelijk volgt er na de eerste competitiewedstrijd nog versterking in het aanvallende compartiment. Al zal dat ook afhangen van het financiële plaatje.

Typeploeg RWDM 2020 2021
© BRUZZ/Belgaimage
| De typeploeg van RWDM voor het seizoen 2020-2021 volgens de BRUZZ-redactie.

Ook in de dug-out viel er een wijziging te noteren. Trainer Frédéric Stilmant beschikte niet over het noodzakelijke trainersdiploma voor 1B, en dus werd Laurent Demol (ex-Tubize) aan boord gehaald. “In samenspraak met Stilmant en de rest van de staf,” verduidelijkt Dailly. “We konden geen trainer halen die met een wit blad wilde vertrekken, omdat er al zoveel werk was verricht door het huidige team. We wilden doorgaan op het elan. Dat Demol en Stilmant al jaren kennen, speelde een belangrijke rol.”

Behoud

Met versterkingen in alle gelederen van de ploeg, en het behoud van enkele belangrijke spelers van vorig seizoen – doelman Sadin, centrale verdediger Ruyssen en de ervaren middenvelder Joeri Dequevy, van wie dit seizoen meer wordt verwacht – lijkt RWDM gewapend om de strijd aan te gaan in 1B. Toch is het maar de vraag of de nieuwelingen zich kunnen aanpassen aan de club en de competitie: onbekende spelers uit Frankrijk zijn niet altijd een succesrecept.

RWDM is dit seizoen al lang tevreden als het zich kan behoeden voor degradatie, en als het misschien één keer kan winnen van buur Union. Tegen de kapitaalkrachtige kanonnen in de reeks, zoals Westerlo, Deinze en Union, kan RWDM moeilijk opboksen. Daar komt ook nog eens bij dat het grote vraagteken in de reeks, het beloftenteam van Club Brugge, niet kan degraderen: als ‘Club NXT’ laatste eindigt, dan degradeert het nummer 7 uit de reeks. RWDM moet vooral proberen om Lierse Kempenzonen, dat er pas in laatste instantie bijkwam en hoofdzakelijk inkocht voor de amateurreeksen, en in mindere mate Seraing, achter zich te houden.

Voorzitter Dailly droomt van een terugkeer van RWDM op het allerhoogte niveau, maar om die ambitie te realiseren is er meer tijd en vooral extra geld nodig.

Het startschot wordt zaterdagavond om 20.45 uur gegeven: dan verwelkomt RWDM Club NXT in een leeg Edmond Machtensstadion. Na de wedstrijd kan u op BRUZZ de samenvatting bekijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?