Santini en Dimata doen Anderlecht-supporters kirren van plezier tegen Oostende

© PhotoNews
| Net als vorige week staan Ivan Santini en Landry Dimata op het scorebord. Voor Santini is het al zijn tweede hattrick op rij.

Ivan Santini en Landry Dimata vormen het nieuwe koningsduo van RSC Anderlecht. In de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen bezorgden de vlotscorende spitsen de Brusselaars hun tweede overwinning op rij. Een hattrick voor Santini, twee doelpunten voor Dimata. Tegen KV Oostende won Anderlecht uiteindelijk met 5-2.

Voorzitter Marc Coucke maakt van fanbeleving een hoofdzaak, maar de organisatie in het Astridpark stond nog niet helemaal op scherp. Vlak voor aftrap stonden er nog lange rijen supporters te drummen om binnen te mogen en ook het cashless betaalsysteem kende nog wat kinderpijnen. Het waren slechts voetnoten in wat een mooie namiddag zou worden.

Na de 1-4 overwinning in het eerste seizoensduel in Kortrijk had Hein Vanhaezebrouck weinig redenen om zijn elftal te wijzigen. Toch een teleurstelling voor de supporters die kwamen voor Sportingboy Bornauw: de jonge verdediger was ziek. Appiah kwam in zijn plaats aan de aftrap.

Niet alleen voorzitter Marc Coucke en sportief directeur Luc Devroe keken hun ex-club in de ogen. Ook voor Milic en Dimata was het een blij weerzien met hun ex-ploegmaats van Oostende. Bij de kustploeg wilden Faes en Canesin zich nog eens tonen tegen Anderlecht, waar ze tegen hun zin moesten vertrekken.

20180805_Saelemaekers-Faes_PhotoNews
© Nicolas Vereecken / PhotoNews
| In het verleden speelden ze samen in de jeugdploegen van Anderlecht, vandaag stonden Saelemaekers en Faes lijnrecht tegenover elkaar.

Magere eerste helft

Onder een stralende zon zagen de paars-witte supporters hun ploeg meteen domineren. Met Trebel als heerser op het middenveld legde Anderlecht zijn wil op, maar groot doelgevaar bleef uit. De bedrijvige Saelemaekers kreeg de handen op elkaar met een schotje. Santini en Gerkens knikten de bal naast.

Gelukkig was de zon van de partij in het Constant Vanden Stockstadion, want van het voetbal in de eerste helft werden we niet echt warm. Het geeuwtje van bankzitter Saïef op slag van rust sprak boekdelen: 0-0 na 45 minuten.

20180805_Coucke_PhotoNews
© Nicolas Vereecken / PhotoNews
| Coucke op Twitter? Veel viel er nochtans niet te melden over de eerste helft.

Blitzstart

Hein Vanhaezebrouck had zijn jongens tijdens de rust ernstig aangevuurd en de boodschap was goed aangekomen. De wedstrijd was amper opnieuw op gang getrapt of de 1-0 stond al op het bord. Ivan Santini stond op de juiste plaats om het leer binnen te koppen.

Vijf minuten later kreeg spitsbroeder Landry Dimata zomaar het leer in de voeten. Het toptalent kende geen genade met zijn ex-club en strafte de defensieve blunder af. Anderlecht kwam niet echt in de problemen, maar de tegentreffer van Guri zorgde wel voor de eerste morrende supporters. Vooral de vele balverliezen werden niet echt gesmaakt.

20180805_IvanSantini_PhotoNews
© Nicolas Vereecken / PhotoNews
| Ivan Santini doet Lukasz Teodorczyk met zijn tweede hattrick op rij helemaal vergeten.

Gouden duo

Paars-wit werd tien minuten voor tijd geholpen met een strafschop: een koud kunstje voor de Santini. De 3-1 leek wel het startschot voor een doelpuntenkermis. Met een heerlijk schot bevestigde Santini zijn status als nieuwe publiekslieveling. Net als tegen Kortrijk scoorde de Kroaat drie keer. Met 6 competitietreffers heeft hij z'n entree bij Anderlecht niet gemist.

En ook Landry Dimata ontbond nog eens zijn duivels. Met een flukse actie legde hij de Oostendse verdediging in de luren om vervolgens doelman Dutoit te grazen nemen. Tot groot jolijt van de supporters. KV Oostende werd nog een eerredder gegund. Invaller Milovic legde de 5-2 eindstand vast. Marc Coucke had intussen de polonaise al ingezet en ook de supporters vierden feest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?