Sporten met Covid Safe Ticket: ‘Wij verliezen opnieuw klanten, en waarvoor?’

Felien Dekorte
© BRUZZ
20/09/2021
© Saskia Vanderstichele | Tijdens de sluiting van de sportcentra trainden verschillende clubs in de openlucht. Nu kan het al even weer binnen, maar binnenkort enkel op vertoon van een Covid Safe Ticket.

Iets gaan eten, op café met vrienden en ook gaan sporten kan in Brussel vanaf oktober slechts op vertoon van een negatieve test, een bewijs van herstel of vaccinatie. Een maatregel waar sportcentra zelf niet warm voor lopen. “Brussel is geen eiland, mensen zullen gewoon elders sporten.”

Een kleine maand zal de Brussels Boxing Academy (BBA) opnieuw jonge boxers hebben ontvangen, vooraleer ze opnieuw de deuren sluiten. Met een vaccinatiegraad die extreem laag ligt onder hun doelpubliek, ziet mede-oprichter Tom Flachet het niet zitten om de coronapas in te voeren. “Toen ik vorige week een rondvraag deed bij een groep was een op de vijf jongeren gevaccineerd. Bij de wedstrijdboxers zijn er zelfs groepen waar niemand een prik kreeg”, vertelt Flachet.

Als jeugdwerker vindt hij het onaanvaardbaar om jongeren die kind aan huis zijn bij de BBA, toegang te ontzeggen op basis van hun keuze rond vaccinatie. “Die doelgroep wordt bovendien al een jaar en half op straat en achter hun computer gezet. Wij willen een inclusieve boodschap naar buiten dragen. Bij gemengde groepen van 13 tot 18 jaar aan de deur moeten vragen wie ouder is dan 16, om dan hun pas te controleren, valt daar niet onder. Dan verkiezen we om te sluiten.”

Wie controleert?

Een keuze die sport- en dansclub MoveZone in Elsene niet voor mogelijk houdt. “Dat lukt financieel gezien niet, na een jaar vol knipperlichtsluitingen”, aldus algemeen directeur Jean-François Jager. Ook bij hen laat de vaccinatiegraad van het cliënteel te wensen over. “In onze dansschool krijgen we vooral zestien- tot vijfentwintigjarigen over de vloer, die vaak niet gevaccineerd zijn. Zij stelden ons al vragen over die coronapas. Maar ook oudere mensen, die al covid kregen en zich beschermd achten, willen zich niet laten prikken.”

Ook Crossfit Dansaert blijft open, maar zit nog met enkele vragen. “Hoe zal de controle van die passen verlopen?”, vraagt manager Corentin Poels zich af. “Moeten onze medewerkers dat doen, of is iedereen zelf verantwoordelijk en komt de politie af en toe controleren? Wellicht dat eerste, maar het is nog niet duidelijk hoe dat allemaal in z’n werk zal gaan.”

crossfit_dansaert.jpg
© CrossFit Dansaert | “Hoe zal de controle van die coronapassen verlopen?”, vraagt Corentin Poels, manager van Crossfit Dansaert, zich af.

Het kabinet van Brussels schepen voor Sport Benoit Hellings (Ecolo) meldt dat er nog aan het protocol gewerkt wordt, en dat de richtlijnen voor 1 oktober duidelijk gecommuniceerd zullen worden. “Als het de mensen van de centra zelf zullen zijn, duikt weer een andere vraag op: zijn zij zelf gevaccineerd of getest? Werknemers kunnen niet verplicht worden, en controleren of ze gevaccineerd zijn ligt ook moeilijk”, aldus Elsens schepen voor Sport Bea Diallo (PS). “Dat zou bij ons inderdaad een probleem vormen, want wij hebben ook trainers die niet gevaccineerd zijn”, geeft Flachet toe.

Klantenverlies

Poels respecteert de beslissing van Flachet, maar houdt er een andere mening op na. “Ten eerste is het voor ons financieel helemaal niet haalbaar om de deuren te sluiten. Dat hebben we meer dan driehonderd dagen moeten doen, nu moéten we wel werken. Ik respecteer ieders opinie, maar voor ons is het duidelijk: zoveel mogelijk mensen moeten het vaccin krijgen, dus is het goed om ze op deze manier te motiveren.”

Toch vreest hij voor de impact van de maatregel op financieel vlak. “Het zijn opnieuw de horeca-, nacht- en sportsector die een deel van hun klanten zullen verliezen. Normaal gezien is oktober een van de beste maanden in de fitnesswereld; nu zullen we wellicht een tien tot twintig procent verlies maken doordat klanten zich nog moeten laten vaccineren of gewoon elders zullen gaan sporten. De vaccinatiecampagne is een fiasco, maar daar zouden de privésectoren niet voor moeten opdraaien.”

"Het is niet mijn taak om mijn klanten te adviseren wat ze moeten doen, iedereen is vrij om wel of niet te kiezen voor een vaccin"

Jean-François Jager, directeur MoveZone

Jager ziet het voor MoveZone nog somberder in. “Ik gok dat we vooral in oktober zo’n dertig tot veertig procent van onze bezoekers niet meer zullen zien. Reken maar dat we dat financieel gaan voelen. En ik denk niet dat we nu nog moeten rekenen op extra overheidssteun.”

Omgekeerd effect

De jonge sporters bij Brussels Box Academy zeggen niet per se geen vaccin te willen, maar wachten vooral nog even af. “Waar ze op wachten, weet ik ook niet”, zegt Flachet. “Ik denk dat het onbekende hun afschrikt, de invloed op lange termijn. Velen volgen ook niet de Belgische media, en krijgen niet dezelfde informatie binnen. Een kleine minderheid gaat mee in complottheorieën.”

Flachet krijgt de indruk dat het gebruik van het Covid Safe Ticket om de vaccinatiegraad op te krikken, net een averechts effect kan hebben. “Dat vaccinatie nu op een soort indirecte manier wordt verplicht, appreciëren onze jongeren helemaal niet. Ze voelen zich niet gerespecteerd in hun keuze. Dat maakt hen argwanend, wat ik wel begrijp."

Hoewel hij achter de maatregel staat, heeft ook Poels zijn bedenkingen over de impact op de vaccinatiebereidheid. “Brussel is geen eiland. Mensen kunnen nog steeds op restaurant, op café of naar de fitness in Dilbeek, Vilvoorde en Waterloo. In Frankrijk bracht alleen al de aankondiging van de maatregel heel wat mensen ertoe zich toch te laten vaccineren, hier zagen we die tendens nog niet. Ik vrees dus dat de impact klein zal blijven: we zijn te ver in de vaccinatiecampagne; mensen hebben hun mening al gevormd.”

(lees verder onder de foto)

movezone_maps.png
© Google Streetview | Sport- en danscentrum MoveZone in Elsene vreest in oktober dertig tot veertig procent minder sporters te ontvangen.

Jager deelt hun twijfels. “De mensen die zich nu nog niet lieten vaccineren, willen het volgens mij gewoon echt niet. Dan gaat zo’n halve verplichting daar niet veel aan veranderen. Mensen zullen hun sport en ander vertier elders gaan zoeken, buiten Brussel. Natuurlijk wil ik het liefst dat de tickets niet nodig zijn, of dat iedereen zich laat vaccineren. Maar het is niet mijn taak om mijn klanten te adviseren wat ze moeten doen, daar is iedereen vrij in.”

Brussels Boxing Academy heeft volgens Flachet ook geen rol in het overtuigen van de jongeren. “We gaan wel in gesprek met hen hierover, maar ik voel me niet geroepen om hen echt over te halen. Daarbij heb ik de kennis ook niet om die jongeren alles te vertellen over het vaccin en het virus. Ik ben zelf ook te kritisch, al ben ik wel gevaccineerd. Als scholen gewoon hun gangetje mogen gaan, maar jongeren in hun vrije tijd dan plots dat ticket moeten bovenhalen, ontbreekt er een zekere logica.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni