| De dichte mist die boven het stadion hing, maakte voetballen er niet makkelijker op.

Supersub Ferber schiet Union naar overwinning in mistig Leuven

Godfried Roelant
17/11/2018
Updated: 17/11/2018 09.41u

Het zag er lang niet goed uit voor Union op bezoek bij Oud-Heverlee Leuven. De Unionisten kwamen wel op voorsprong met een strafschop van Selemani, maar daarna was het al OHL dat de klok sloeg. Gelukkig kon Union rekenen op supersub Roman Ferber om alsnog een overwinning uit de brand te slepen: 1-2.

Goed begonnen is half gewonnen. Dat credo volgde Union niet op in de eerste periode en brak hen zuur op aan het einde. Anders was de herfsttitel misschien in het Dudenpark gevierd en niet Achter de Kazerne waar KV Mechelen zijn thuishaven heeft. Op bezoek bij Oud-Heverlee Leuven kon dus maar beter gewonnen worden om een gelijkaardig scenario te vermijden.

Doelman Gillekens helpt een handje

Union moest in Leuven wel afrekenen met twee tegenstanders. Zo hing er een dichte mist over het veld die voetballen eigenlijk onmogelijk maakte. OHL ging daar het beste mee om en creëerde de eerste kansen. Pas na tien minuten zorgde ook Union voor doelgevaar. Doelman Gillekens kwam veel te ver uit zijn doel en liet zich omspelen door Tabekou. Die duwde daarna de bal iets te ver voor zich uit en kon zo niet meer afdrukken.

De thuisploeg controleerde en drukte Union weg op de eigen helft. Maar opnieuw Gillekens bracht de Leuvenaars in de problemen. Hij kwam te laat tussen op een doorgebroken Bouekou en gaf scheidsrechter Pirard geen andere keuze dan naar de strafschopstip te wijzen. Selemani zette de flaterende goalie op het verkeerde been en bracht Union tegen de gang van het spel in op voorsprong: 1-0.

Ferber maakt het verschil

Leuven bleef ook na die opdoffer naarstig op zoek gaan naar een doelpunt. Onder impuls van ex-eersteklasser Joeri Dequevy voetbalde de thuisploeg een karrenvracht aan kansen bij elkaar. Achtereenvolgens Moore, Maertens en Casagolda hadden allemaal de gelijkmaker aan de voet. Het was wachten tot OHL tien minuten voor tijd kreeg waar het recht op had. Na een carambole voor het doel van Saussez, had Maertens niet veel werk meer voor de boeg om de 1-1-tussenstand bij de rust op het bord te zetten.

De tweede helft begon zoals de eerste, met kansen voor Leuven. Kehli miste onbegrijpelijk en Casagolda trapte de bal van dichtbij op de dwarsligger. Het was voor Union wachten tot de vierde scheidsrechter zijn bordje boven het hoofd stak met daarop het nummer 9 van Roman Ferber. Die kwam in de plaats van Bouekou en dat legde de Brusselaars geen windeieren. De supersub woog op de defensie en was tien minuten voor affluiten beslissend voor zijn ploeg. Net nadat Selemani een reuzenkans verkwanseld had, mocht de grote spits in de mist alleen op Gillekens af. Hij faalde niet: 1-2.

'Door de mist zag ik de goal eigenlijk niet staan, en dat is achteraf misschien een voordeel gebleken'

Roman Ferber, speler Union

“Door de mist zag ik de goal eigenlijk niet staan, en dat is achteraf misschien een voordeel gebleken. Zo ben ik niet zeker of ik de bal wel bewust door zijn benen schoot”, zegt Ferber al lachend na de wedstrijd. Bewust of onbewust, na zijn comebackgoal tegen Tubeke, bewijst de 25-jarige spits opnieuw van goudwaarde te zijn van Union. Na de schuiver van Ferber hield Union makkelijk stand. Het is nu zaak voor de Unionisten om volgende week niet de mist in te gaan tegen Westerlo en deze goede uitgangspositie te behouden.