Supporters over vertrek Kompany: 'RSCA verlaten voor Engelse tweedeklasser? Pijnlijk'

KVDP
© BRUZZ
26/05/2022
Updated: 26/05/2022 19.06u

| RSCA-supporters in het thuisstadion

Teleurstelling, verrassing, maar ook begrip. Een dag na de officiële aankondiging van het vertrek van Vincent Kompany klinken er vanuit supportershoek gemengde reacties. Als RSCA straks Union-coach Felice Mazzu aanduidt als opvolger, zou dat volgens veel fans een verkeerde keuze zijn. Wij spraken met drie supporters met een paars-wit hart.

Dat het Engelse Burnley al even interesse had in RSCA-hoofdtrainer Kompany, was bekend. Woensdagvoormiddag leek er een stroomversnelling te komen in het verhaal rond Kompany's vertrek. "Kompany staat op het punt te vertrekken bij Anderlecht," tweette Italiaans transferjournalist Fabrizio Romano rond de middag. Enkele uren later volgde de officiële bevestiging vanuit RSCA: na drie jaar, waarvan één jaar als speler-trainer en twee jaar als hoofdcoach, verlaat Vince The Prince Anderlecht.

Het nieuws kwam voor veel trouwe fans als een verrassing. "Het is een totale verrassing. Het leek onwaarschijnlijk. Het doet pijn," vertelt RSCA-supporter Frank Eeckhout kort na de officiële bevestiging. "Het is twee jaar rustig geweest bij Anderlecht dankzij Kompany, door het respect dat hij heeft en afdwingt. Bij 99 procent van de supporters wekt hij vertrouwen."

Ook voor Schaarbekenaar, stand-upcomedian en RSCA-fan Erhan Demirci sloeg het nieuws in als een bom. "Ik had gehoopt dat Vincent niet zou vertrekken zonder iets te winnen. De supporters zijn al die jaren heel geduldig geweest voor 'the process.' Als je dan niets wint, alleen wat beter voetbal brengt, maar toch vertrekt, is dat jammer. Ik ben zeker teleurgesteld."

Top niet gehaald

Volgens de officiële communicatie van RSCA is de beslissing over Kompany's vertrek in onderling overleg genomen, maar een reden wordt niet genoemd. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), al jaren fan van Anderlecht, wijst erop dat de ploeg niet op het hoogste niveau gepresteerd heeft onder Kompany. Dit jaar eindigde RSCA wel derde in de Pro League waardoor er een herkansing in de Conference League volgt, de pijnlijke uitschakeling tegen Vitesse vorig jaar was onder Kompany's bewind. De Belgische top heeft hij met Anderlecht niet bereikt.

"Hij heeft Anderlecht wel opnieuw in een positief daglicht gebracht, de schijn opgehouden dat Anderlecht nog een naam is in Europa"

Frank Eeckhout, RSCA-supporter

"Was dit het maximum dat hij kon halen met deze spelers?", vraagt Baert zich af. "Ik kan het als supporter moeilijk inschatten, maar mijn buikgevoel zegt dat hij de dingen wel moeilijk heeft gemaakt. Er is misschien wel een weg opwaarts ingezet, maar historisch zitten we nog steeds in een dieptepunt, Kompany of niet. De Kompany-periode zal er altijd een van laagconjuctuur geweest zijn, en dat is jammer voor iemand die altijd van het huis geweest is."

Volgens Eeckhout heeft Kompany het gedaan met de middelen waarover hij beschikt en kunnen mindere prestaties hem moeilijk worden aangewreven. "Er werd gepredikt dat hij tot 2025 zou krijgen en we zijn nu in 2022. Het gaat nu al beter dan vorig seizoen," aldus Eeckhout. "Kon het beter? Misschien wel. Maar hij heeft Anderlecht wel opnieuw in een positief daglicht gebracht, de schijn opgehouden dat Anderlecht nog een naam is in Europa. Dankzij zijn naam hebben we spelers kunnen aantrekken."

Het zou de laatste tijd steeds duidelijker zijn geworden dat het niet meer boterde tussen Kompany en het clubbestuur. De ex-coach van Anderlecht was tevreden over afgelopen seizoen, het bestuur was kritischer. Om een kampioenenploeg te bouwen was er volgens Kompany te weinig budget.

Baert: "Kompany lijkt me een principieel mens. Als hij voelde dat er geen vertrouwen meer was, zal dat ook een rol gespeeld hebben. Bij twijfels vertrok hij waarschijnlijk liever." Volgens de arbeidseconoom zou ook een financiële factor een rol kunnen spelen. Als beginnende trainer lag Kompany's loon behoorlijk hoog. "Het gaat om bedragen die je voor een topvoetballer betaalt, maar niet voor een goede voetballer die zich nog niet bewezen heeft als trainer."

Kompany out, Mazzu in?

Alsof de verrassing nog niet groot genoeg was, zorgt het vertrek van Kompany niet alleen voor nervositeit in het Astridpark, maar ook in het Dudenpark, de thuisbasis van concurrent Union. Want RSCA moet nu op zoek naar een opvolger en zal die misschien vinden bij de buren. Begin deze week leek het vertrouwen bij Union groot dat coach Felice Mazzu nog een seizoen blijft.

"Felice Mazzu voert vergevorderde gesprekken met Anderlecht", schreef de doorgaans goed ingelichte transferexpert Fabrizio Romano woensdagavond. Als die gesprekken tot een akkoord leiden, zal de teleurstelling niet alleen bij Union-fans, maar ook bij RSCA-fans groot zijn. Voor veel paars-witte supporters zou het een verkeerde keuze zijn.

"Als er een trainer komt die al wat bewezen heeft en met wat charisma, hoeft het vertrek van Kompany geen verlies te zijn"

Stijn Baert, arbeidseconoom

Eeckhout: "Het wordt afwachten, maar Mazzu heeft succes gekend met Charleroi en Union, niet met Genk dat meer aanvallend voetbal brengt. Mazzu brengt niet het voetbal dat wij met Anderlecht willen."

Baert: "Als het Mazzu wordt, heb ik liever dat Kompany blijft, want hij heeft tenminste het Anderlecht-dna en dat heeft Mazzu totaal niet. Niet qua voetbal, maar ook niet qua uitstraling. Als er een trainer komt die al wat bewezen heeft en met wat charisma, hoeft het vertrek van Kompany geen verlies te zijn. Ik heb vertrouwen in het huidig management en kan me niet voorstellen dat ze bij zo'n belangrijke beslissing zomaar even wat doen."

Comedian Erhan Demirci begrijpt die reacties wel, maar de laatste derby's tegen Union zitten nog vers in zijn geheugen. "Ik heb er een dubbel gevoel bij. Ik begrijp die reacties wel, want met Anderlecht onder Kompany probeerden we voetbal te spelen, maar misschien hebben die mensen die derby's gemist. Het is een totaal ander voetbal - met Kompany speelden we op balbezit - maar ik heb alle wedstrijden tegen Union gezien en Union was telkens de betere ploeg."

Engelse tweede klasse

En wat met Kompany zelf? Zijn toekomst is officieel nog niet bekend. Naast Burnley zouden ook andere clubs interesse hebben. In de Bundesliga zou Vince The Prince op interesse kunnen rekenen van Borussia Mönchengladbach, al zou hij daar de tweede keuze zijn. Wolfsburg deed de deur dicht met de aanstelling van Niko Kovac. En er zijn nog geruchten over Schalke 04, dat na een jaartje 2. Bundesliga terugkeert naar het hoogste niveau in Duitsland.

"RSCA verlaten voor een Engelse tweedeklasser, dat is pijnlijk" 

Erhan Demirci, stand-upcomedian

Erhan Demirci, komiek

Als ex-speler van Hamburg kent Kompany de Duitse competitie, maar het Engels voetbal kent hij nog beter. Naar verluidt zou hij enkel interesse hebben in Burnley als de Noord-Engelse club in de Premier League kan blijven. Daar besliste Newcastle op de slotdag anders over.

Toch lijkt het er steeds meer op dat Kompany straks terug naar Noord-Engeland verhuist. Dat is volgens Fabrizio Romano en de Engelse krant The Guardian zo goed als zeker. "Als Burnley in de Premier League zou spelen, kon ik het wel begrijpen. Maar naar de Championship zakken en toch gaan? RSCA verlaten voor een Engelse tweedeklasser, dat is pijnlijk."

Vanuit het standpunt van de RSCA-supporter lijkt Kompany's carrièrezet een stap terug, maar er zouden ook familiale redenen kunnen meespelen. Zijn vrouw komt uit Manchester, waar hij elf jaar lang voor City gespeeld heeft. Vanuit Burnley is het amper een uurtje rijden. "Als het dat is, gun ik het hem wel," zegt Demirci nog. "Ik hoop dat hij erg veel van zijn familie houdt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSCA, Vincent Kompany

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni