Sven Kums trapt Anderlecht play-off 1 in

© RSC Anderlecht
| Kapitein Kums is helemaal terug de oude.
Updated: 10-03-2019 - 21:54

RSC Anderlecht mag zich opmaken voor play-off 1. Het lijkt een evidentie voor de Belgische recordkampioen, maar dit seizoen moest er gezwoegd worden om de top zes te halen. Ook op de voorlaatste speeldag tegen KV Kortrijk liep niet alles gesmeerd. Sven Kums toonde RSCA met twee pareltjes van doelpunten de weg. Het bleef 2-0 in Anderlecht.

STVV (46 punten), RSC Anderlecht (45) en AA Gent (44) waren in een intense strijd verwikkeld voor twee resterende tickets voor play-off 1. De laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie kon paars-wit dan ook maar best winnen.

Noodweer was geen spelbreker

In helse weersomstandigheden waren er opnieuw basisplaatsen voor Gerkens en Obradovic. Zij verwezen Amuzu en Milic naar de bank. Voor de gelegenheid werden ex-spelers Danny Boffin en Oleksandr Jakovenko uitgenodigd om de aftrap te geven.

Elders in Brussel hield een venijnige storm lelijk huis. Veiligheid boven alles en dus werd het Astridpark gesloten, maar in het Constant Vanden Stockstadion zou gewoon gevoetbald worden. RSCA en KV Kortrijk lieten zich allesbehalve inspireren door het noodweer.

De basiself van RSCA tegen Kortrijk.

Steriele druk van RSCA

Schichten of flitsen waren er amper te zien in de beginfase van de wedstrijd. Sven Kums overleefde wel een aanslag op zijn enkels. De videoref werd er zelfs even bijgehaald, maar Karel D'haene ontsnapte met slechts geel. Gelukkig maar, want Kums kende een begenadigd dagje.

Gerkens trok in de gietende regen zijn streng en had altijd een assist op zijn naam moeten hebben. Met een prima zwieper vond de verguisde Limburger Zulj ter hoogte van de stip. Het Oostenrijkse wonderkind kreeg alle ruimte van de Kortrijkzanen, maar kopte onbegrijpelijk naast.

De steriele druk van Anderlecht hield aan, maar toch hapte het Astridpark na een halfuur naar adem. Een kopbal van Stojanovic werd door Obradovic van de lijn gekeerd en de rebound van Avenatti strandde over doelman Didillon op de lat.

20190310_SvenKums_PhotoNews
© Photo News
| Kums juicht na zijn eerste doelpunt.

Kums staat op

Met realistisch voetbal had Anderlecht de match in handen genomen, maar plots dreigde de thuisploeg te verdrinken. Alsof de aanvoerdersband als een zwemband fungeerde, bleef Sven Kums wel boven water. Dansend op de natte grasmat sneed de Anderlechtse dirigent naar binnen om de 1-0 precies in de verste hoek te krullen.

Kums zorgde voor rust in de gelederen. Het inspireerde Yannick Bolasie op slag van rust tot een zondagsschot. Alsof het leer vanop 30 meter van het doel gedragen werd door een stevige windstoot. Enkel een wereldsave van Bruzzese voorkwam de 2-0 ruststand.

20190310_ImohEzekiel
© KV Kortrijk
| Ezekiel speelde een seizoen voor paars-wit en vergalde bijna het feestje voor de Brusselaars.

Ook na de pauze kwam Anderlecht goed weg. Enfant terrible Chevalier dook plots alleen op voor Didillon en stiftte de bal over de doelman op de lat. Avenatti duwde de rebound binnen, maar liep buitenspel.

Kums staat op (bis)

Het was bibberen in het Astridpark, want even later kwam ook oude bekende Imoh Ezekiel dichtbij de gelijkmaker. De Nigeriaanse pocketspits maakte ooit nog het mooie weer in Anderlecht, maar Didillon hield hem bij zijn terugkeer met een prima parade van de gelijkmaker.

Op het moment dat zijn ploeg hem het meest nodig heeft, staat Kums op. Een vrije trap op de rand van de zestien nam de aanvoerder graag voor zijn rekening. Een vluchtige blik, drie korte pasjes gevolgd door een penseelstreep van 20 meter die ophoudt in de linkerhoek van Bruzzeses doel. De 2-0 was een pareltje.

In de slotminuut trok invaller Amuzu zijn stoute schoenen nog aan, maar zijn fenomenale solo leverde geen doelpunt meer op. De doelman van Kortrijk hield de 3-0 uit zijn netten. Dat kon de pret echter niet bederven.

STVV bleef in Moeskroen namelijk steken op een 1-1 gelijkspel, waardoor Anderlecht profiteert. De jongens van Fred Rutten mogen straks met de mannen voetballen in play-off 1. Dat Sven Kums daarin zal voetballen op een wolk, staat nu al als een paal boven water.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?