Play-off 1 lijkt ver weg na nieuw puntenverlies voor Anderlecht

© Photo News
| De bedenkelijke blikken bij Bolasie (links) en Dimata (rechts) spreken boekdelen.

Een doelpuntenloos gelijkspel tegen Zulte Waregem na een wedstrijd met wisselende kansen. Anderlecht moet zich tevreden stellen met het punt, en dat ligt vooral aan een weinig efficiënte Peter Zulj. Paars-wit doet wel opnieuw een slechte zaak in de strijd om play-off 1, al blijft het wel in de top zes door het verlies van AA Gent.

Omdat de supporters de laatste weken niet echt voor het voetbal moeten afzakken naar het Astridpark, strikte RSCA oud-legende Mark De Man en Mbo Mpenza om de aftrap te geven. Jammer dat ze zelf hun voetbalschoenen niet meer konden aantrekken om paars-wit over de streep te trekken.

Afgekeurde Bongoalda

Coach Fred Rutten had voor het eerst een basisplaats in petto voor nieuwkomer Bolasie. Ook goudhaantje Verschaeren en Zulj waren van de partij. Dimata was fit genoeg om Santini opnieuw naar de bank te verwijzen. Zijn doelpunten zijn broodnodig, want om de kansen op play-off 1 gaaf te houden, volstond enkel de winst tegen Zulte Waregem.

Dimata liet zich ook meteen gelden, al kwam hij net een teen tekort om de voorzet van Bolasie richting doel te verlengen. Het aardige begin van Anderlecht verging evenwel in het niets bij de geniale retro van speelvogel Bongonda enkele minuten later. Het wispelturige wonderkind trof fantastisch raak, maar stond buitenspel.

Vliegende schoen

De geniale ingeving van Bongonda was lange tijd het enige waar de supporters zich in druilerige weersomstandigheden aan konden opwarmen. Op het halfuur zorgde Kara voor de nodige hilariteit. De aanvoerder keilde een bal weg, en zag zijn voetbalsschoen mee de tribunes invliegen.

Tien minuten later lieten de paars-witte fans zich opnieuw horen, nadat Dimata in het strafschopgebied tegen de vlakte was gewerkt door Pletinckx. Scheidsrechter Verboomen gaf geen krimp en ook in het VAR-busje bewoog niets. De eerste helft werd afgesloten met de wissel van Obradovic, die geblesseerd plaats moest ruimen voor Milic.

Wisselende kansen

Anderlecht kwam heel gretig uit de kleedkamer, met een eerste poging van Zulj, maar opnieuw zorgde de bedrijvige Bongonda voor de grootste dreiging. Didillon moest een ferme redding uit zijn handschoenen toveren om een vroege achterstand te voorkomen. Bolasie antwoordde met een individuele actie. Zijn ambitieuze schot zoefde over, maar het leverde hem wel een open doekje op.

Het spel ging in de tweede helft overigens goed op en neer. Bossut duwde een vrijschop van Kums, die ook al tegen Standard de 1-1 in hde winkelhaak mikte, weg. Aan de overzijde kreeg De fauw alle tijd om Sylla en Harbaoui uit te kiezen voor doel, maar zijn voorzet was te hoog. Tot frustratie van Harbaoui, die tegen zijn ex-club dolgraag zijn honderdste doelpunt wilde maken.

Zulj laat het liggen

Met nog een kwartier op de klok was daar plots de unieke kans voor de Brusselaars om op voorsprong te klimmen. Verschaeren loodste Zulj met een opwippertje voorbij de defensie, maar de Oostenrijkse spelverdeler nam het leer niet perfect mee en stuitte op Bossut. Even later liet Zulj opnieuw een dot van een kans liggen. Wat een binnentikker moest worden eindigde in een knullige spagaat. En wat hoongelach op de tribunes.

Helemaal in het slot had Anderlecht de zege over de streep moeten trekken. Zulj dribbelde zich vrij en haalde uit, maar zag zijn knal op de dwarsligger stranden. Het paniekerige voetbal van paars-wit leverde in de blessuretijd nog een onverhoopte schietkans voor Bolasie, maar Bossut werkte alert in hoekschop. De brilscore raakte niet van het bord.

Na de overwinning van STVV tegen Waasland-Beveren (2-1) afgelopen zaterdag is een ticket voor play-off 1 nog verder verwijderd voor Anderlecht. Paars-wit deelt de zesde plaats met AA Gent, dat zondagavond nog Moeskroen ontving maar zelf onderuitging. STVV is vijfde, met een bonus van vier punten op RSCA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?