| De geplaagde elleboog van Nafi Thiam hield stand in het speerwerpen.

Thiam op kop voor slotnummer in olympische zevenkamp, Vidts vijfde

TDN
© BRUZZ - Belga
05/08/2021

Titelverdedigster Nafi Thiam heeft donderdag met zeges in het verspringen en het speerwerpen de leiding in de zevenkamp bij de vrouwen overgenomen van de Nederlandse Anouk Vetter. Met enkel nog de afsluitende 800 meter op het programma is Noor Vidts van de derde naar de vijfde stek gezakt, maar mag ze nog steeds dromen van een medaille.

Thiam moest liet in het speerwerpen een meer dan degelijke tweede worp van 54m68 (PR: 59m32) noteren, voldoende voor winst in de discipline. Het deed haar zienderogen deugd. Niet alleen hield haar geplaagde elleboog stand, ook zette ze concurrente Vetter onder druk. De Nederlandse kwam niet verder dan een worp van 51m20 en was haar leidersplaats kwijt.

Thiam telt 5.912 punten, 64 meer dan Vetter. Op de derde plaats volgt de Amerikaanse Kendell Williams (5.642), de Nederlandse Emma Oosterwegel is vierde met 5.641 punten. Vidts volgt na een nieuw persoonlijk record van 41m80 in het speerwerpen op de vijfde stek met 5.592 punten en zit nog steeds op medaillekoers.

20210805_NOOR_VIDTS_OLYMPISCHE_SPELEN_TOKIO_VERSPRINGEN_ZEVENKAMP

| Noor Vidts kwam met 6m32 in het verspringen in de buurt van haar persoonlijk record van 6m39.

De Vilvoordse is snel en op basis van een vergelijking van de persoonlijke records is het best mogelijk dat ze in de dubbele baanronde de achterstand op Oosterwegel en Williams nog weet goed te maken. Bovendien steekt de verrassende vice-Europees kampioene indoor in bloedvorm. In zes onderdelen liet Vidts intussen vier PR's optekenen.

In Tokio zit Thiam intussen in een zetel, want ook al is de 800m haar minst sterke onderdeel in de meerkamp, toch is de regerende olympische kampioene op papier sneller dan Vetter. Zo lijkt het toch nog goed te komen voor Thiam, die woensdag de eerste wedstrijddag had afgesloten met een derde plaats en na afloop zelf toegaf dat ze wat onder de verwachtingen was gebleven.

Sportgeschiedenis

Donderdag stelde Thiam vervolgens met zeges in het verspringen en het speerwerpen orde op zaken. Met een sprong van 6m60 was Nafi Thiam in de openingsproef van donderdag immers genaderd tot op amper vier punten van Vetter, in het speerwerpen ging ze de Nederlandse voorbij. Donderdagavond wordt de zevenkamp afgesloten met de dubbele baanronde.

Omstreeks 14u30 (Belgische tijd) weet Thiam of ze vijf jaar na Rio een tweede olympische titel op haar erelijst mag schrijven. Daarmee zou ze sportgeschiedenis schrijven, want nooit eerder kon een Belg een olympische titel verlengen. Op haar erelijst staan ook nog een wereldtitel (Londen 2017), een Europese titel (Berlijn 2018) en twee Europese indoortitels (Belgrado 2017 en Torun 2021).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni