'Tourstart als internationaal podium voor Brusselse creativiteit'

© Photo News
| Philippe Close (PS) sprak de wielerwereld toe over Le Grand Départ in Brussel op 6 en 7 juli.

Volgend jaar wordt de Ronde van Frankrijk op gang getrokken in Brussel. De eerste rit gaat op 6 juli van start op de Grote Markt. Daags nadien wordt een ploegentijdrit gereden tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium. De Brusselse Tourstart staat in het teken van wielerlegende Eddy Merckx. "Het is de ideale gelegenheid voor de Brusselaar om zijn creativiteit te tonen."

Brussel was donderdag de grote winnaar in Parijs, waar de Tour voorgesteld werd aan het wielerpubliek. In een introductiefilmpje op muziek van de Brusselse dj The Magician, schitterden de Belgische frietjes, cultuurcentrum Kanal, het historische stadscentrum, het Atomium en uiteraard Woluwenaar Merckx.

Wielerlegende uit Woluwe

"De Tour viert de honderdjarige verjaardag van de gele trui. We moesten wel in Merckx’ geboortestad starten. Hij is het symbool van de wielersport en reed het vaakst in de gele trui (111 etappes, red.)", sprak Tourorganisator Christian Prudhomme. "Het idee van een Grand Départ in Brussel was logisch."

De vijfvoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk, opgegroeid in Sint-Pieters-Woluwe, werd ook door burgemeester Philippe Close (PS) bejubeld. "Hij won 50 jaar geleden zijn eerste gele trui. Dat moeten we vieren. Merckx is de kampioen die van alle renners het meest de Tourlegende belichaamt."

20181025_PrudhommeMerckx
© Le Tour
| Tourorganisator Michel Prudhomme (l) en wielerlegende Eddy Merckx (r) op de voorstelling in Parijs.

Brussel kleurt geel

En of dat gevierd zal worden. Brussel geeft op 28 maart al het startschot voor festiviteiten die meer dan drie maanden zullen duren. "Brussel zal geel kleuren", aldus Close. De Brusselse organisatoren plannen een vijftigtal evenementen, gaande van sport tot muziek, in het hartje van de stad om de Brusselaar warm te maken voor Le Grand Départ Bruxellois.

Kijkers zullen kunnen genieten van prachtige helikoptershots van het Koninklijk Park, het Atomium, het Jubelpark en natuurlijk de Grote Markt. "Het is de ideale gelegenheid voor de Brusselaar om zijn creativiteit en dynamiek te tonen aan de rest van de wereld."

Het ludieke introductiefilmpje, waarin The Magician en Eddy Merckx schitteren.

Twee etappes

Op 6 juli wordt het eerste startschot van de Tour 2019 gegeven op de Grote Markt. Na een passage over de mythische Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, en een omweg via Charleroi zal de eerste gele trui uitgereikt worden aan het park van Laken. Daags nadien volgt een ploegentijdrit van 27 kilometer, met start voor het Koninklijk Paleis en finish aan het Atomium.

De Tourweek wordt al ingezet op 3 juli, met de voorstelling van het press center in Brussels Expo. Een dag later gaat het fan park voor de wielerliefhebbers open. Het is nog niet duidelijk waar die precies zal zijn. Het wordt vooral uitkijken naar de ploegenvoorstelling op de Grote Markt, op donderdagavond 4 juli.

20181025_Ploegentijdrit
© Le Tour de France
| De ploegen denderen op 7 juli in treintjes via de Tervurenlaan naar het park van Woluwe, het Zoniënwoud en het Terkamerenbos naar het park van Laken en het Atomium.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?