© PhotoNews | Alexis Saelemaekers (r.) speelde een goede wedstrijd, maar bleef ver onder het niveau van Leandro Trossard (l.).

Trossard zet zichzelf in de etalage tegen Anderlecht

Godfried Roelant
20/05/2018

Een slechte eerste helft was voor Anderlecht genoeg om de tweede plaats door de vingers te laten glippen. Er was geen houden aan Leandro Trossard die speelde met de paars-witte verdediging en Racing Genk naar een 1-2-overwinning leidde.

“Hopelijk zetten mijn spelers alles op alles om alsnog Champions League-voetbal binnen handbereik te houden. Dat is toch een ander niveau dan de Europa League.” Coach Vanhaezebrouck wond er voor de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen geen doekjes om. De uittredende landskampioen wilde over Standard naar de felbegeerde tweede plaats springen die recht geeft op de voorrondes van het kampioenenbal. Alleen al om “collega-trainer” Sá Pinto van Standard een loer te draaien, zou je bijna denken na de vete die de twee de voorbije weken met elkaar uitvochten.

Om missie Champions League tot een goed einde te brengen kon Vanhaezebrouck na maandenlang blessureleed weer beroep doen op Kara. De Senegalese verdediger zou achteraan normaal gezien voor meer stabiliteit moeten zorgen. Toch liet Anderlecht zich na een paar minuten al bijna ringeloren door Alejandro Pozuelo. De fijnbesnaarde Spanjaard werkte zich mooi vrij in de zestien maar zag zijn schot voorlangs gaan.

Uitstel van executie door de VAR

Daarna werd snel duidelijk dat deze wedstrijd het niet moest hebben van een collectieve prestatie, maar wel van individuele flitsen. En daarvoor hebben ze bij Genk gewoonweg betere spelers rondlopen om met Leandro Trossard maar een naam te noemen. Op het kwartier bracht hij zijn ploeg op voorsprong met een knappe plaatsbal in de rechterbovenhoek. Scheidsrechter Van Driessche wees naar de middenstip, maar werd dan tot de orde geroepen door de videoref. Die had Samatta buitenspel zien staan en maakte terecht een einde aan het Genkse feestje.

Als Genk Trossard ook volgend seizoen in de Luminus Arena weet te houden, zit het gebeiteld.

Het was slechts uitstel van executie voor Anderlecht, want Dries Wouters zette met een prachtige krul toch de 0-1 op het bord. Dat kan ik ook dacht Trossard die twee minuten later aan de actie van de match begon. Hij dreef de bal op aan de linkerflank, dook de grote rechthoek in en dolde met Spajic tot die niet meer wist tot welke parochie hij behoorde. Daarna knalde hij ook nog eens beheerst in het zijnetje. Een droom van een doelpunt. Als Genk dit goudhaantje ook volgend seizoen in de Luminus Arena weet te houden zit het gebeiteld.

Ook de Anderlecht-supporters moesten zich optrekken aan de doelpunten van de tegenstander, want de paars-witte brigade bracht er maar weinig van terecht. Een omhaal van Teodorczyk was de meest noemenswaardige poging. Of wacht, even dacht Olivier Deschacht dat hij uit hetzelfde hout was gesneden als Trossard. Hij pakte uit met een panna, maar zag de bal daarna doelloos over de achterlijn rollen. In zijn 603de match voor Anderlecht vertoonden de stelten van Deschacht weer verrottingsverschijnselen.

Anderlecht veert even op

Met Amuzu en zonder Najar zagen we een gretiger Anderlecht na de pauze. Het resulteerde in de aansluitingstreffer van Teodorczyk. De Poolse spits knikte na knap samenspel tussen Saelemaekers en Gerkens zijn 15de van het seizoen tegen de touwen. De troepen van Vanhaezebrouck slaagden er evenwel niet in om die druk naar voor aan te houden.

Trebel en Gerkens kwamen dicht bij de 2-2, maar een uitstekende Vukovic hield de Brusselaars van de gelijkmaker. Ook toen Teodorczyk op dezelfde manier bediend werd als bij zijn eerste treffer, stond Vukovic pal. Niet alleen voor Anderlecht eindigt het seizoen zo in mineur, ook Morioka heeft genoeg stof tot nadenken. De Japanner werd bij zijn wissel uitgefloten door het thuispubliek. Benieuwd of hij ook volgend seizoen in de Europa League-plannen van Vanhaezebrouck past.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht, Racing Genk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni