Teddy Teuma en Victor Boniface van Royale Union Saint-Gilloise, beiden genomineerd als profvoetballer van het jaar in de Belgische voetbalcompetitie.

| Teddy Teuma en Victor Boniface van Royale Union Saint-Gilloise, beiden genomineerd als profvoetballer van het jaar.

Twee Union-spelers kunnen Profvoetballer van het Jaar worden

© Belga
31/05/2023

De Pro League heeft woensdag de drie genomineerden bekendgemaakt voor de prijs van Speler van het Jaar in de Jupiler Pro League, de vroegere verkiezing van Profvoetballer van het Jaar. Het gaat tussen Mike Trésor (Racing Genk), Victor Boniface (Union) en Teddy Teuma (Union) voor de eindoverwinning. De uitreiking vindt volgende week maandag plaats.

De Unionisten leveren twee van de drie genomineerden voor de Speler van het Jaar-prijs. Aanvaller Victor Boniface en middenvelder Teddy Teuma zijn zonder twijfel de grote uitblinkers bij de Brusselaars dit seizoen.

Boniface, een 22-jarige Nigeriaan, kwam in zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League tot dusver tot negen goals en acht assists. Hij toonde zich ook in Europa en is medetopschutter in de Europa League, met zes treffers.

Teuma, een 29-jarige Franse Maltees, is al enkele jaren de kapitein van Union. Hij leverde in de Jupiler Pro League dit seizoen tien goals en twaalf assists af in 35 matchen.

Mede dankzij Teuma en Boniface strijdt Union tot de laatste speeldag voor de titel. De Brusselaars moeten zondag winnen van Club Brugge en hopen dat Antwerp tegelijkertijd niet wint in Genk. Dan is Union voor het eerst in 88 jaar landskampioen. Vervelend is dat net nu beide sterspelers met blessures kampen. Boniface sukkelt met de enkel en kon vorige zondag op Antwerp maar een kwartiertje invallen. Teuma viel een week eerder in de opwarming voor het duel met Racing Genk uit met een blessure aan de adductoren. De twee zijn twijfelachtig voor het beslissende duel voor de titel tegen Club Brugge.

De 24-jarige Trésor, een Belg met Burundese roots, is de assistkoning van de Jupiler Pro League. De aanvallende middenvelder van Racing Genk kwam dit seizoen, met nog een speeldag voor de boeg, tot 23 assists. Niemand deed ooit beter. Trésor verbeterde het 24 jaar oude record van Genk-icoon Branko Strupar. Hij deed er ook nog acht goals bovenop en mede dankzij zijn fantastische statistieken zit Racing Genk nog altijd in de titelstrijd. De Limburgers moeten zondag op de slotspeeldag winnen van leider Antwerp en hopen dat Union tegelijkertijd niet wint van Club Brugge. Trésor won vorige week al de Ebbenhouten Schoen.

Vorig jaar werd Deniz Undav de grote winnaar van de Pro League Awards. De Duitse aanvaller maakte met zijn trofee de overstap van Union naar Premier League-club (en zusterclub) Brighton.

Uitslag (vanaf vierde plaats):

4. Toby Alderweireld - Antwerp

5. Hugo Cuypers - AA Gent

6. Jean Butez - Antwerp

7. Vincent Janssen - Antwerp

8. Bryan Heynen - KRC Genk

9. Joseph Paintsil - KRC Genk

10. Maxim De Cuyper - Westerlo

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Union Saint-Gilloise, Victor Boniface, Teddy Teuma

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni