Union begint tegen Virton foutloos aan tweede periode: 'Eerste periode ligt achter ons'

Updated: 17-11-2019 - 19:11

Union Saint-Gilloise maakte zijn zeldzame slipper van vorige week in het Dudenpark helemaal goed. De Brusselaars zetten in het zonovergoten Mariënstadion de topper tegen Virton naar hun hand. Sigurd Haugen en Mathias Fixelles scoorden elk één keer: 2-0. Union begint dus goed aan de tweede periode in de Proximus League.

L'USG speelde lang mee voor de eerste periodetitel, maar loste de rol na enkele mindere resultaten. Op de slotspeeldag verloor Union na een non-match van Westerlo, de eerste thuisnederlaag in bijna negen maanden tijd. Zelfs het Dudenpark was geen oninneembaar fort meer. Vooral het gebrek aan scorend vermogen brak Union Saint-Gilloise zuur op.

Maar de tweede periode zet de teller opnieuw op nul en dus begonnen de Brusselaars met hernieuwde ambities. Eerste opdracht: Virton kloppen voor de altijd vurige thuisfans. De Luxemburgers misten op een haar na de periodetitel. Virton was dus meteen een rechtstreekse concurrent van Union in de nieuwe mini-competitie.

20191117_Charles_Morren_UNION
© Royale Union Saint-Gilloise
| Charles Morren speelde vijf seizoenen voor Union (2014-2019) en groeide uit tot aanvoerder.

De aftrap door ex-kapitein Charles Morren, die nu Europees voetbal speelt met Dudelange, inspireerde Union tot een solide eerste helft. De typeploeg van Christiansen, met Haugen in plaats van Ferber, zette meteen hoog druk op het altijd goed georganiseerde Virton. De thuisploeg kwam zelf niet in de problemen.

Handige Haugen

Op een hoekschop dreigde Perdichizzi een eerste keer in een felbevochten openingskwartier. Haugen liet het leer iets te ver schieten, waardoor de Virton-doelman er nog net bij kon. Even later was de Noorse spits wel bij de pinken. Haugen profiteerde van een communicatiefout om tussen drie tegenstanders door te glippen en de bal binnen te lopen: 1-0 na 25 minuten. Zijn tweede van het seizoen getuigde van handigheid.

Na de openingstreffer was Virton van slag. Met soms frivool voetbal hield Union het leer op de helft van de tegenstander. Het thuispubliek zag het graag gebeuren en zong geamuseerd de bekendste clubliederen. "Bruxelles, ma ville, je t'aime..." en "Allez, allez, allez USG" weergalmden door het herfstkleurige Dudenpark. Het enthousiasme sloeg even over op de thuisploeg, maar ook Union snakte naar de pauze.

Het matige spel van voor de rust ging in de tweede helft gewoon voort. Beide ploegen leden veel balverlies en stapelden de overtredingen op. Union toonde het meeste initiatief, maar produceerde geen doelgevaar. Coach Cristiansen ijsbeerde zichtbaar nerveus voor zijn dug-out. De Brusselaars gaven dit seizoen al vaker een voorsprong uit handen. Een tweede goal zou hen wat ademruimte geven.

Nielsen schildert

Op het uur ontbond Haugen opnieuw zijn duivels. De spits dribbelde tussen drie verdedigers en leek alleen op doel af te kunnen, maar werd net voor het strafschopgebied neergehaald. Virton ontsnapte aan een rode kaart. In het tumult bleef één persoon kalm. Casper Nielsen stond al geconcentreerd te kijken waar hij het leer moest plaatsen.

De topschutter van Union schudde met een elegante penseelstreek vanop 20 meter de perfecte vrije trap uit zijn sloffen. Iedereen hield zijn adem in tot de stilte in het Dudenpark werd verbroken door het heerlijke en tegelijk tragische geluid van een bal tegen een deklat. Dubbel pech voor Union.

20191117_Fixelles_Nielsen_Haugen_Union
© Union SG
| Fixelles zorgt voor de verlossing.

Fixelles fikst 't

De twee Brusselse mogelijkheden schudden Virton wel wakker. De strijdvaardige bezoekers konden Saussez bijna niet bedreigen, maar voerden de druk stelselmatig op. De opluchting in Vorst was dan ook groot wanneer Mathias Fixelles tien minuten voor tijd de boeken dicht deed.

Le chouchou van het publiek zette de verdediger in zijn rug in de wind met een heerlijke draaibeweging. Met zijn rechter duwde Fixelles de 2-0 eindstand tegen de netten. Haugen vond ook nog de weg naar het doel, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het slotakkoord was voor Nielsen, die met een subliem hakje de aanval opzette en vervolgens de Virton-goalie tot een sterke parade dwong.

Union is zo de enige ploeg die dit weekend zijn thuisvoordeel uitbuit. OH Leuven verloor met 0-3 van Beerschot en Lokeren ging onderuit tegen Lommel (0-1). Roeselare ging voor eigen publiek de boot in na een spektakelmatch tegen Westerlo: 3-5.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?