| Met zijn eerste doelpunt voor Union bezorgde Matthew Sorinola zijn ploeg de zege tegen Zulte Waregem.

Union blijft in spoor van Club Brugge na derde thuiszege

TDN
18/09/2021

Union Saint-Gilloise blijft hot. Tegen Zulte Waregem boekten de Brusselaars hun derde thuisoverwinning van het seizoen. De bezoekers speelden bijna een hele wedstrijd met een man minder, maar maakten het Union nog knap lastig. Invaller Matthew Sorinola zette een sfeervol Dudenpark in de slotminuten helemaal in lichterlaaie met de winnende 2-1. L'USG blijft tweede in de stand.

Union startte uitstekend aan het seizoen. Na zeven speeldagen draaiden de Brusselaars knap mee bovenin het klassement. Felice Mazzu deed dat doorgaans met dezelfde, gerodeerde ploeg. Maar voor de komst van Zulte Waregem wijzigde de oefenmeester van Union zijn elftal wel op een cruciale plek. Aanvoerder Teddy Teuma bleef op de bank. Zijn positie op het middenveld werd ingenomen door Senne Lynen. Nieuwkoop kreeg achterin opnieuw de voorkeur op Van der Heyden.

Vroeg rood

In een kolkend Dudenpark zette de thuisploeg de vlam meteen in de pan. Vanzeir had al na vijf minuten zicht op de 1-0, maar miste zijn controle. Zulte Waregem - een club in puntennood -zag in de openingsfases sterretjes. Na tien minuten werd de match van de bezoekers een enorme sisyfusarbeid. Het licht bij Sissako ging even uit. De middenvelder maaide Lynen vlak voor zijn eigen rechthoek met twee voeten vooruit onderuit en kreeg meteen rood.

Tegen tien man zocht een hoog storend Union gretig naar de openingstreffer. Undav kreeg die na een flitsende aanval op een presenteerblaadje aangeboden van Vanzeir, maar de Duiste schutter miste onbegrijpelijk. Vijf minuten later bracht Lapoussin hem opnieuw in stelling. Vanop de penaltystip haalde Undav met een schuiver uit, maar een Waregems been devieerde het leer nog tegen de paal. Met een afstandsschot van Nielsen bleef de druk op Essevee groot. De middenvelder besloot niet zoveel boven de deklat.

Zucht van opluchting

Na een halfuur moest Union even gas terugnemen. Zulte Waregem liet zich via Gano gelden. Zijn kopbal ging nipt naast. Maar op slag van rust eiste de bedrijvige Lapoussin opnieuw de aandacht op. Eerst hield een vallende arm hem van de 1-0 - het strafschopappel werd weggewuifd, in de herneming besloot hij naast en bij een volgende aanval dwong de flankaanvaller doelman Bostyn tot een heerlijke parade.

Toch kwam de thuisploeg nog met de schrik vrij. In de blessuretijd kapte Srarfi na een vlijmscherpe counter de Union-doelman Moris doodleuk uit. Het moeilijkste werk leek gedaan, maar na goed storend werk van de Union-verdedigers plaatste Srarfi het leer van dichtbij tegen de lat. Het Dudenpark slaakte een zucht van opluchting. Wat een misser van Zulte Waregem. Het bleef 0-0 na 45 minuten.

20210918_UNION_ZULTE_WAREGEM_GANO_BAGER

| Zinho Gano woog op de Brusselse defensie. De spits van Zulte Waregem in duel met Union-verdediger Jonas Bager, die na zijn rode kaart tegen Genk niet geschorst werd.

Na de pauze ging Union door op hetzelfde elan: Zulte Waregem op de eigen helft drukken, bij balverlies voor de recuperatie gaan en de spitsbroers Undav en Vanzeir ook meteen in stelling proberen te brengen. Die strategie leverde nu wel snel een doelpunt op. Lynen liet de 1-0 nog liggen, maar maakte zijn missertje meteen goed. Diep weggestuurd door Lapoussin legde de vervanger van Teuma uitstekend klaar voor Undav, die Union met zijn zesde van het seizoen op voorsprong zette.

De Brusselse honger was nog niet gestild, want vrijwel meteen werd de zoektocht naar de 2-0 ingezet. Lapoussin trapte voorlangs en diens vervanger Teuma slaagde er niet in om Moris te verschalken. Zolang de voorsprong krap was, bleef Zulte Waregem hopen. Kutesa en Gano hadden al waarschuwingsschoten afgevuurd, maar na 75 minuten sloeg Gano het deksel op de Brusselse neus. Kandouss liet een voorzet van de dribbelvaardige Dompé onbegrijpelijk passeren, waardoor de vrijgelatej spits van dichtbij kon scoren: 1-1.

Invullers drukken stempel

Union had geen tijd om bij de pakken te zitten. De pas ingevallen Mitoma en Sorinola spaarden hun verse krachten dan ook niet. De eerste kapte zich in de zestien heerlijk vrij en zocht de verste hoek, maar Bostyn ging heel goed plat om met de vuisten weg te werken. Op het schot van Sorinola had de Waregemse doelman geen verhaal. Het afleggertje van Undav poeierde het jeugdproduct van Fulham heerlijk in de winkelhaak.

Nu kwam Union niet meer in de problemen. Teuma liet met een volley nog na de score verder uit te diepen. De supporters kraaiden na het laatste fluitsignaal van plezier, want door de overwinning kwam de promovendus opnieuw alleen aan kop met 16 punten (op 24). Club Brugge (17 punten) stootte de Brusselaars wel meteen van de troon na winst in Charleroi.