Union en Lommel delen de punten na flauwe match

TDN
© BRUZZ
23/11/2019

Union Saint-Gilloise start met 4 op 6 aan de tweede periode in 1B. De Brusselaars bleven zaterdag na een flauwe wedstrijd steken op een doelpuntenloos gelijkspel in Lommel (0-0). L'USG mocht zich de betere partij noemen, maar morste opnieuw met de kansen.

Union Saint-Gilloise vatte de tweede periode vorige week uitstekend aan dankzij Fixelles en Haugen, die stilaan zijn draai gevonden lijkt te hebben in het geel-blauwe shirt. De Noorse spits droeg ook in Lommel het aanvallende gewicht op zijn schouders. De lichtgeblesseerde Fixelles speelde uit voorzorg niet, coach Christiansen bracht Young in stelling.

Lommel zit in de goede flow. Sinds de komst van coach Peter Maes doen de Limburgers het een pak beter. Ze pakten 7 op 9 en gaven de rode lantaarn terug aan Roeselare. In drie wedstrijden slikte Lommel slechts een doelpunt. De thuisploeg bood zich dus aan als een taaie tegenstander, die net als Union ambities koesterde in de tweede periode.

De opstelling van Union tegen Lommel.

Een honderdtal Brusselse supporters maakte de verre verplaatsing naar de Limburgse Kempen. De fans moesten in het eerste halfuur vooral zichzelf vermaken, want op het patattenveld in het grauwe Soevereinstadion viel nauwelijks wat te beleven. Union toonde het meeste initiatief, maar kreeg geen enkele bal tussen de palen. Saussez plukte enkele voorzetjes.

Nielsen ontsnapt

Rond het halfuur schoten we plots wakker. Een veelbelovende counter kwam bij Nielsen, maar die liet het bal te ver van zijn sierlijke voeten stuiten. De topschutter van Union poogde zijn zeldzame foutje recht te zetten, maar ging over de bal en plantte de studs op de enkel van de Lommelse verdediger Siekman. Die kermde het uit van de pijn. Nielsen ontsnapte aan rood.

Gelukkig maar, want diezelfde Nielsen luidde nadien de eerste echte kans in. Met een slimme flankwissel bracht de Deense smaakmaker Tabekou in stelling. Die dwong de Lommelse keeper met een strak schot tot een eerste echte parade. Union probeerde wat te forceren in de slotfase van de eerste helft. Young schoot vanuit scherpe hoek op de doelman, maar het bleef 0-0 na 45 slaapverwekkende minuten.

"Het ging moeilijk in de eerste helft. De twee ploegen geven elkaar geen ruimte. We moeten ons beter focussen om minder foute passes te geven, maar we worden niet geholpen door de slechte staat van het veld."

Teddy Teuma (Union)

In het tweede bedrijf lieten de Brusselaars hun tanden zien. De bezoekers zetten Lommel met een reeks corners en een aantal flitsende acties stevig onder druk. Na tien minuten bood Nielsen de openingstreffer aan, maar Haugen vergat zijn derde doelpunt van het seizoen binnen te schieten. Zijn afschamper hobbelde meters naast.

Adem happen

Bij een zeldzame tegenprik van Lommel moest Kandouss zich strekken om te voorkomen dat Cerigioni alleen op Saussez af kon. De verdediger slaagde in zijn opzet, maar blesseerde zich wel. Bager kwam in zijn plaats. Intussen bleef Union de druk opvoeren. Vega infiltreerde en dribbelde op het uur knap, maar zijn schuiver met buitenkantje rechts miste kracht.

Na een scherp openingskwartier moest Union even naar adem happen. Het Brusselse publiek kon zich enkel opwarmen aan een Zidane-beweging van Vega en een schuiver van invaller Bouekou in het zijnet. Lommel zette daar bitterweinig tegenover, al hield Saussez wel zijn adem vast wanneer Thórdarson plots vrij mocht uithalen. De bal gleed ver naast.

Brussels slotoffensief

Union wapende zich voor een slotoffensief. De pijlsnelle Tabekou kneep vanop links goed naar binnen en zag de winnende treffer al in de winkelhaak draaien, maar de onfortuinlijke Haugen positioneerde zich in de baan van het schot. Een fase die tekenend is voor deze zoutloze partij en Haugens match. De Noorse spits schoot een minuut later zelf naast.

Teuma en Tabekou lieten in de slotminuten nog de 0-1 liggen. Beiden vonden doelman Svetkauskas op hun weg. Ook de elfde (!) hoekschop in de slotseconde leverde geen dreiging meer op. Union blijft zo in hetzelfde bedje ziek. De Brusselaars komen wel tot kansen, maar werken niet af. Met 4 op 6 en twee clean sheets is de start van de tweede periode wel aardig te noemen.