© AM/BRUZZ | Union-supporters kwamen zondag samen op het Van Meenenplein in Sint-Gillis.

Union-feestdag eindigt in mineur, maar supporters onthouden geslaagde zwanzeparade

© BRUZZ
11/04/2022

Een dag die op een feestdag moest uitdraaien voor Union is zondagavond verstoord door amokmakers bij de bezoekende Beerschot-fans, enkele uren nadat ruim 1.000 Union-fans in feestmodus door de straten van Sint-Gillis en Vorst naar het stadion waren geparadeerd. Supportersvereniging BEUnion blikt ondanks alles toch terug op een geslaagde dag.

Zondag trokken meer dan duizend Union-fans vanuit het gemeentehuis van Sint-Gillis naar het Marienstadion in Vorst, onder feestelijke begeleiding van een fanfare en majorettes. Hoewel de titelstrijd nog moet losbarsten, werd het successeizoen van de fiere competitieleider na bijna vijf decennia afwezigheid op het hoogste niveau nu al gevierd in een typisch Brusselse volkssfeer.

Aan de startplek van de ‘zwanzeparade’ zamelden supporters via eet- en drankkraampjes geld in voor de veteraan-supporters van de ploeg. “Het is de bedoeling dat die centen gebruikt worden voor het vervoer en onthaal van supporters op leeftijd, die in homes en woonzorgcentra leven, zodat zij volgend seizoen ook naar de thuiswedstrijden kunnen gaan kijken,” zegt Didier Goffart van supportersvereniging BEUnion.

"We zamelden zeker 2.000 euro in voor Union-supporters op leeftijd"

Didier Goffart, supportersvereniging BEUnion

“Dat was dit jaar sowieso niet mogelijk door de coronacontext, maar volgend jaar willen we ook onze alleroudste fans laten meegenieten van Union.” Over hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk, maar Goffart spreekt over tientallen fans op leeftijd.

Het volksfeest op het Maurice Van Meenenplein en de parade onder een stralende hemel lokten zondag een duizendtal fans. “We hadden wat meer volk verwacht, maar het was evenzeer fantastisch. Ik ben nog wat moe. We hebben al zeker 2.000 euro ingezameld, maar daar komt dankzij sponsoring wellicht nog wat geld bij.” Het exacte bedrag wordt later deze week bekendgemaakt.

Play-offs

De laatste thuiswedstrijd van Union in de reguliere competitie werd zondagavond rond 20 uur wel ontsierd door Beerschot-fans die amok maakten en voorwerpen op het veld gooiden. Het is nu de vraag of Union in plaats van één punt de volle drie punten overhoudt aan de match tegen Beerschot. Dat betekent een punt extra in de play-offs.

“Het wordt afwachten,” klinkt het bij Union-woordvoerder Maarten Verdoodt. “Voorlopig weten we nog niets. Vandaag wordt een verslag opgemaakt en op basis daarvan zullen we moeten afwachten waar het onderzoek op uitdraait. Gezien de onduidelijkheid die er nu heerst in de stand bij aanvang van de play-offs, zou het logisch zijn om zo snel mogelijk klaarheid te scheppen.”

Goffart zag zondagavond hoe de taferelen roet in het eten gooiden. “Het is heel jammer, we betreuren die acties. Dit heeft niets met voetbal te maken. Maar onze feestdag blijft geslaagd.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni