‘Union heeft bijna dagelijks contact met Bloom’

© PhotoNews
| De interesse van Bloom in Union staat los van zijn voorzitterschap bij Premier League-club Brighton & Hove Albion.

Union paste maandag tijdens een bestuursvergadering de statuten van de club aan. Dat moet de komst van een mogelijke investeerder vergemakkelijken. Tony Bloom, de eigenaar van het Engelse Brighton & Hove Albion, ligt in polepositie. “Maar dat wil niet zeggen dat hij het ook zal halen”, vertelt een hooggeplaatste bron binnen Union aan BRUZZ.

Exact een week geleden kwam het nieuws naar buiten dat Premier League-club Brighton & Hove Albion interesse zou hebben in Union. Die belangstelling is er nog steeds. Al merkt kenner van het Engelse voetbal voor Het Laatste Nieuws Kristof Terreur op dat het gaat om een persoonlijk project van de steenrijke eigenaar en voorzitter Tony Bloom.

“Bij Brighton zelf reageren ze amper op de geruchten die circuleren over de mogelijke investeringsplannen. Daar stellen ze dat het om een privéproject van Bloom gaat. Waarom iemand als Bloom wil investeren in een Belgische club uit 1B is moeilijk te zeggen. Het zou kunnen dat België fiscaal aantrekkelijk is en hij hier naast Union ook een buitenlandse pijler van zijn gokbedrijfje wil uitbouwen. Maar dat blijft voorlopig pure speculatie.”

Union zoals Oud-Heverlee-Leuven

Het is niet de eerste keer dat een club uit 1B interesse geniet van buitenlandse investeerders. Kampioen Cercle Brugge ging vorig jaar in zee met AS Monaco en Oud-Heverlee-Leuven werd overgenomen door de Thaïse winkelketen King Power.

“Wanneer een club op zoek is naar vers geld komt dat nieuws via verschillende stationnetjes wel bij de juiste persoon terecht”, zegt Terreur aan BRUZZ. “Neem nu Oud-Heverlee-Leuven. Het is dankzij de transfer van Ndidi van Racing Genk naar Leicester dat de bal aan het rollen ging.”

“King Power is sponsor van die club en werd via voormalig algemeen directeur van Racing Genk Dirk Degraen in contact gebracht met OHL. Het zou me niet verwonderen als Union op een gelijkaardige manier bij Brighton is beland.”

‘Bloom heeft beste papieren’

Bij Union wil een hooggeplaatste bron die werkwijze niet bevestigen, maar wordt de Engelse interesse wel niet onder stoelen of banken gestoken. “Er is bijna dagelijks contact met Bloom. Hij heeft op dit moment de beste papieren, maar dat wil niet zeggen dat hij het ook zal halen. Aan een overname gaan heel wat audits vooraf die de investeerder zekerheid moeten geven dat er achteraf geen lijken uit de kast vallen.”

Tony Bloom
© RV
| Tony Bloom vergaarde een fortuin aan de pokertafel. Met dat geld richtte hij ook een bedrijfje op dat gokkers en gokkantoren van advies voorziet.

Bloom, of een andere ondernemer uit China, Frankrijk of Colombia. Wie het wordt staat nog niet vast, maar dat Union op zoek is naar een nieuwe kapitaalkrachtige vennoot lijdt geen twijfel. Het paste daarom tijdens een bestuursvergadering maandag ook zijn statuten aan.

“Dat doen we al voor de zesde keer in tien jaar. Het is nodig om te blijven voldoen aan de nieuwe regels”, zegt de persverantwoordelijke van de club.

Aanpassing statuten moet club aantrekkelijker maken

Toch leert een rondvraag ons dat twee wijzigingen de komst van een mogelijke investeerder moeten vergemakkelijken. Het voorkooprecht voor bestaande aandeelhouders blijft behouden, maar een kandidaat-investeerder verschijnt vanaf nu wel meteen voor de algemene vergadering. Die kwam vroeger pas in tweede instantie aan bod, wat een inkorting van de procedure betekent.

Daarnaast dient er bij de aankoop van aandelen niet langer 25 procent bovenop het totaalbedrag in de clubkas te worden gestort. Dat scheelt toch al snel een slok op een borrel voor wie van Union zijn nieuwe paradepaardje wil maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?