1797 BEELD Union

| Voor de supporters in de staantribune is er slechts één ingang (linksonder) in een redelijk smalle straat.

Union krijgt supportersstroom maar moeilijk geslikt

EC
© BRUZZ
27/04/2022

Door problemen met de ticketcontrole aan de inkom misten heel wat Union-supporters vorige zondag het eerste deel van de play-offwedstrijd tegen Anderlecht. Ook de drankverkoop zorgt voor lange rijen. De club belooft beterschap. "Maar op de lange termijn is een nieuw stadion de enige oplossing."

Een foto genomen vanop een balkon in de Brusselsesteenweg in Vorst toont de capaciteitsproblemen van Union goed. Wie naar de oostelijke staantribune van het Joseph Mariënstadion wil – de populairste tribune voor de fans – moet door één smalle ingang naar binnen. Het gaat om 4.500 mensen. Nu de club in eerste klasse speelt en het stadion telkens uitverkocht is, zorgt dat voor opstoppingen.

“Ik ben om zes uur beginnen aanschuiven. Twintig minuten langer was ik nog maar een meter opgeschoven,” vertelt Emily Deglas van supportersvereniging Union Bhoys. Ze raakte zondag niet op tijd binnen bij de match van Union Saint-Gilloise tegen RSC Anderlecht. “Ik ben eerst iets gaan drinken omdat het zo traag ging. Ik was pas in het stadion net voor Anderlecht scoorde.” In die eerste twintig minuten miste ze twee doelpunten van haar thuisclub.

"Het is erg dat wij in eerste klasse spelen, terwijl clubs in tweede klasse wel efficiënt kunnen werken"

Daan Vermeerbergen, Union-supporter

Daan Vermeerbergen, een andere Union-supporter, raakte net op tijd binnen rond half zeven. “Ik heb een halfuur moeten aanschuiven. Vorig seizoen kon je bij wijze van spreken vijf minuten voor de match gewoon binnen lopen,” zegt hij. “De organisatie moet gewoon beter. Aan de inkom staan zes stewards om de tickets te scannen en zij doen er bijna 30 seconden over per persoon. Reken maar uit, met al dat volk."

Via sociale media delen verschillende supporters hun teleurstelling over de vertraging aan de inkom. “Twee goals gemist,” is de algemene teneur. Er klinkt ook bezorgdheid over de veiligheid.

Drank na 40 minuten

De club verduidelijkt dat er zondag problemen opdoken met hun internetverbinding. Enkele scanners werkten daardoor trager of niet meer. Omstreeks half zeven is uiteindelijk beslist om niemand meer te scannen, noch te fouilleren. “Zomaar de poort openzetten, is toch ook niet echt veilig,” vreest supporter Vermeerbergen. De club belooft de internetverbinding te versterken tegen de volgende thuismatch. "En we moedigen supporters aan om op tijd te komen," zegt Union-woordvoerder Maarten Verdoodt.

Toch zijn er nog andere wachtrijen in het stadion. "De drankverkoop is verschrikkelijk," klinkt het bij de supporters. "Aan de drie bars duurt een bestelling al snel 40 minuten: bijna een volledige speelhelft. Dat is wellicht goed voor de gezondheid, maar het zorgt voor weinig inkomsten voor de club,” denkt Emily Deglas.

Union werkt niet met oplaadbare drankkaarten, zoals veel andere clubs, en zonder kartonnen houders om grote hoeveelheden bier te dragen. “Het is erg dat wij in eerste klasse spelen, terwijl clubs in tweede klasse wel efficiënt kunnen werken,” vindt Daan Vermeerbergen. Hij vraagt zich af of Union geen automatische poortjes aan de ingang kan installeren, of een betere doorstroom kan voorzien met hekken in de straat.

Play-offs

Beide opties zijn volgens de club uitgesloten omwille van veiligheidsoverwegingen. "De doorgang naar verdere ingangen moet open blijven en we mogen de trottoirs niet gebruiken," zegt woordvoerder Verdoodt. Dat het gebouw geklasseerd is, maakt de installatie van automatische poortjes onmogelijk. "Ook kartonnen drankplateaus zijn verboden omwille van de veiligheid," aldus nog Verdoodt. "De enige oplossing op de lange termijn, is een nieuw stadion."

"We zullen ons internetnetwerk versterken en bijkomende stewards inzetten"

Maarten Verdoodt, woordvoerder Union

Over dat nieuwe stadion in of rond Vorst lopen al onderhandelingen, maar een beslissing is er nog niet. Het Mariënstadion zal nog minstens enkele seizoenen blijven dienen. Ondertussen komen er alweer twee play-offmatchen aan: tegen Club Brugge op 8 mei en tegen Antwerp op 22 mei. "Die zullen zeker beter georganiseerd worden," verzekert Union. "We hebben nu pech gehad, maar we zullen ons internetnetwerk versterken en bijkomende stewards inzetten," zegt Verdoodt.

De lokale politiezone Brussel-Zuid wil tegen 8 mei dan weer extra parkeerplaatsen in de omgeving van het stadion afsluiten, zodat supportersbussen vlotter kunnen passeren. "Het blijft natuurlijk altijd de verantwoordelijkheid van de club om de toestroom beter te regelen," besluit de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport, Union Saint-Gilloise, play-offs, Joseph Mariënstadion, Union Bhoys

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni