Ook Percy Tau (links op de foto), kon niet scoren tegen Westerlo. Het was geleden van 31 augustus dat Union geen goal maakte in een competitiewedstrijd.

TDN
© Belga - BRUZZ
25/11/2018
Updated: 25/11/2018 14.47u

Union is er zaterdagavond niet in geslaagd de leidersplaats te pakken in de tweede periode van de Proximus Legue (1B). De Unionisten morsten tegen Westerlo met de kansen en moesten vrede nemen met een punt. In het uitgeregende Joseph Marienstadion eindigde de partij op 0-0. De Brusselaars beginnen zo met 4 op 6 aan de tweede periode.

In de eerste helft werd Westerlo helemaal onder de voet gelopen door een vrank en vrij voetballend Union. Vooraan wervelde het, onder impuls van Tau en Selemani. Die andere smaakmaker, Niakaté, was niet op de afspraak. Saussez had weinig werk, maar onderscheidde zich toch op cruciale momenten.

Niakaté staat al vijf matchen droog

Na tien minuten was de topschutter van 1B er al dichtbij. Om Niakaté af te houden gleed een Westelse verdediger de bal bijna in eigen doel, maar doelman Van Langendonck was alert. Vijf minuten later had Niakaté de 1-0 aan de voet. Van Langendonck ging goed plat op het subtiele tikje van Selemani, maar duwde wel het leer in de voeten van de Franse spits. Die had tijd en ruimte om een hoek te kiezen, maar trapte recht op de doelman van Westerlo.

De dekselse doelman van Westerlo hield net voorbij het uur ook Tau van de openingstreffer. De Zuid-Afrikaan stond na een flukse tegenaanval oog in oog met Van Langendonck, maar die laatste won het pleit met een goede beenveeg. Westerlo hapte naar adem, maar dreigde op slag van rust wel twee keer op stilstaande fases. Doelman Saussez had zich niet in slaap laten wiegen en redde twee keer op een kopstoot van Ghandri. De paal hielp Union een handje bij de rebound van Biset.

De tweede helft was meer in evenwicht, vooral omdat Union de teugels losliet. Westerlo dreigde met schoten uit de tweede lijn: Van Eenoo miste het doel op een haar na. Petrov strafte balverlies van Perdichizzi bijna af. Toch zal vooral Union zich voor het hoofd slaan voor de gemiste kansen. Na een ingestudeerd nummertje bracht Tau het leer onorthodox voor. De kopbal van invaller Besuschkow kwam neer bovenop op de kruising.

Matchwinnaar Saussez

Een kwartier voor tijd was diezelfde Besuschkow er opnieuw dichtbij. Een pijlsnelle counter belandde ter hoogte van de penaltystip bij de Duitser, maar die joeg de bal met een fausse-queue in de bossen van het Dudenpark. Er was ook nog een kattensprong van Van Langendonck nodig om Fixelles van het winnende doelpunt te houden. In het slot kroonde doelman Saussez zich nog tot matchwinnaar. Dewaele en Petrov verschenen alleen voor zijn doel, maar de doelman voorkwam een (onverdiende) nederlaag. De Kemphanen eindigden de wedstrijd nog met tien na een rode kaart voor Biset.

"De doelmannen waren de mannen van de match, dat zegt alles", reageerde Union-coach Luka Elsner na de match. "Ik ben natuurlijk ontgoocheld dat we hier niet konden winnen, zelfs een beetje geïrriteerd. Die punten zijn we kwijt en alle punten zijn heel belangrijk, dat merkten we in de eerste periode. We ontwikkelden heel goede kansen, maar misten frisheid voor doel. En ik had graag nog wat meer mogelijkheden gezien."

Eerder op zaterdag hield SK Lommel de drie punten thuis tegen rode lantaarn Tubeke (1-0). Vrijdag al openden KV Mechelen en Roeselare de speeldag met een doelpuntenloos gelijkspel. OH Leuven maakt zondag de lastige verplaatsing naar het Olympisch Stadion van Beerschot Wilrijk.