© Belga | In de heenwedstrijd tussen Union en Toulouse (medio september) was Mohamed Amoura een van de bepalende Union-spelers.

Union met mes op de keel naar Toulouse

© BRUZZ - Belga
30/11/2023

Union speelt donderdag (om 21 uur) zijn vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League bij het Franse Toulouse, het nummer vijftien in de Franse competitie. De ontmoeting wordt voor de Brusselaars cruciaal met het oog op Europese overwintering. Drie punten zijn noodzakelijk om te kunnen doorstoten in de Europa League.

Union telt na vier speeldagen in groep E vier punten en is voorlopig derde. Op de vorige speeldag deed het team van coach Alexander Blessin een erg slechte zaak. Een onkennelijk Union ging met 3-0 de boot in bij het Oostenrijkse LASK, voor het team uit Linz waren het de eerste punten in de groepsfase. Tegelijkertijd stuntte concurrent Toulouse met een 3-2 overwinning tegen Liverpool. De Fransen tellen daardoor als tweede zeven punten, twee minder dan koploper Liverpool.

De groepswinnaar stoot rechtstreeks door naar de achtste finales van de Europa League. De nummer twee gaat naar de play-offs in de tweede Europese beker, waar ook de nummers drie uit de Champions League-poules terechtkomen. Voor de nummers drie in de Europa League wachten de play-offs in de Conference League. Vorig seizoen ging Union als groepswinnaar in de Europa League meteen door naar de laatste zestien.

Union en Toulouse troffen elkaar midden september al op de openingsspeeldag in een gelijkopgaande partij in het Lotto Park (1-1). Seizoensrevelatie Mohamed Amoura sleepte toen voor de Brusselaars een punt uit de brand.

In de Jupiler Pro League raasde herfstkampioen Union een hele heenronde door de competitie. Zondag kwam in de topper tegen Gent (1-1) een einde aan een reeks van acht overwinningen op een rij. De Brusselaars zijn koploper na vijftien speeldagen, met 35 punten. Dat zijn er vier meer dan stadsrivaal en eerste achtervolger Anderlecht.

Afgezien van hun opvallende overwinning tegen Liverpool dateert de laatste zege van Toulouse al van 1 oktober, twee maanden geleden. Metz werd toen met 3-0 verslagen. Sindsdien zit de klad serieus in de prestaties en zakte de Zuid-Franse ploeg naar de vijftiende plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Toulouse, Europa League, Union

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie