Union onderzoekt mogelijke fraude bij voorzitter jeugdschool

© Union Saint-Gilloise
| Jeugdspelers van Union in het Dudenpark. (Foto: Yves Van Ackeleyen)

Voetbalclub Union zal onderzoeken of Molenbeeks PS-schepen Abdellah Achaoui geld in eigen zakken stak tijdens financiële transacties. Achaoui heeft als voorzitter van de jeugdschool van Union zo'n 9.000 euro cash geld afgehaald van de rekening van de jeugdwerking. De club bevestigt dat de transacties gebeurden om wisselgeld te hebben bij matchdagen, omdat in november vorig jaar de clubrekeningen bij de bank geblokkeerd waren. Voorlopig behoudt Union het vertrouwen in Achaoui.

Het Belgisch onderzoeksmagazine Médor bracht gisteren een verhaal naar buiten over Molenbeeks schepen Abdellah Achaoui (PS). Achaoui is ook voorzitter van de jeugdwerking van Union Saint-Gilloise. In het artikel staat dat Achaoui grote sommen cash afhaalde (zo'n 9.000 euro, red.) van de rekeningen van de vzw van de jeugdwerking.

Dat is effectief gebeurd, bevestigt de club aan BRUZZ. "Het klopt dat er in die periode afhalingen en stortingen zijn gebeurd voor de startkassa’s. Maar dit geld werd telkens onmiddellijk na de wedstrijden teruggestort door Achaoui", zegt Union-CEO Philippe Bormans.

Wisselgeld voor kassa's

"Door problemen met de bank waren onze rekeningen geblokkeerd op dat moment (uit vrees voor witwaspraktijken blokkeerden een aantal banken toen ook de rekeningen van clubs OHL, Westerlo en Eupen, nvdr.). En op die dagen hadden we net wisselgeld nodig voor onze kassa's bij thuiswedstrijden. Achaoui heeft ons dus geholpen."

Philippe Bormans, CEO van Union-saint-Gilloise lg

Toch wil de club niets uitsluiten. "We hebben gevraagd om een spoedoverleg met de raad van Bestuur en de boekhouding om dit te bespreken. We willen dit tot op het bot uitklaren. Pas daarna kunnen we oordelen over de situatie", voegt Bormans toe. "We zijn sinds een jaar of twee bezig met de jeugdschool te moderniseren, daarbij zijn we al op heel wat verrassingen gestoten."

De voorzitter van de jeugdacademie zou, volgens informatie van het magazine Médor, 2.000 euro per maand verdienen dankzij zijn mandaat in de vzw. Maar ook dat wordt door Bormans weerlegd: "Achaoui krijgt uiteraard een vergoeding, maar dat is zeker geen 2.000 euro."

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

Historisch scheefgegroeid

De jeugdschool van voetbalclub Union valt onder een historisch scheefgegroeide vzw, voluit is dat 'Ecole des Jeunes de la Royale Union Saint-Gilloise vzw'. Het maatschappelijk adres is op de Ruslandstraat 41, bij het gemeentelijk sportcomplex van Sint-Gillis.

De jeugdopleiding wordt sinds midden jaren 90 ondersteund door de gemeente Sint-Gillis, tot twee jaar geleden de Brit Tony Bloom de club overnam en Sint-Gillis zelf minder betrokken raakt bij de vzw Ecole des Jeunes.

De nieuwe eigenaars proberen vat te krijgen op de jeugdwerking en dat loopt minder vlot dan gedacht. Vorige zomer werd ex-voetballer Michel De Wolf nog aangesteld als jeugdcoördinator, maar na enkele maanden vertrok hij al. Er sluimert ook al langere tijd onvrede over de organisatie bij de jeugdtrainers.

"We zitten achter op ons schema", geeft Bormans toe. "In het verleden beten al verschillende eigenaars hun tanden stuk op de jeugdacademie, dat toont aan dat een professionalisering van die werking niet eenvoudig is. Maar we zetten sowieso door, en dat in alle transparantie."

Jeugdvoorzitter Abdellah Achaoui gaf ons voorlopig nog geen reactie. Partijgenoot en burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux plant in de loop van de namiddag een gesprek met Achaoui, bevestigt de woordvoerder van Moureaux.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?