Union opent titelkoers met bemoedigende zege in Deinze

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 21 augustus 2020
Updated: 22-08-2020 - 12:43

Union Saint-Gilloise startte vrijdag prima aan het nieuwe seizoen in 1B. Ondanks een rode kaart bij de Brusselaars al vroeg in de tweede helft, zette l'USG nieuwkomer Deinze in Oost-Vlaanderen volwassen opzij met 0-2. De doelpunten werden gescoord door publiekslievelingen Mathias Fixelles en Casper Nielsen, maar vooral de nieuwkomers bij Union maakten indruk.

Titelpretendent Union opende vrijdagavond zijn race richting promotie op het veld van Deinze. De ambitieuze Oost-Vlamingen promoveerden na overmacht in de eerste nationale, wonnen bijvoorbeeld al hun wedstrijden in 2020 en kochten deze zomer al stevig in. Al waren het vooral de jongens die vorig jaar zoveel indruk maakten, met voorin de vlot scorende Mertens.

Felice Mazzu gooide voor zijn vuurdoop bij Union de verwachte elf namen de Oost-Vlaamse wei in. Backs Pocognoli en Vega ontbraken wegens blessures in de selectie. Teuma was nog herstellende en zat op de bank. De van Virton overgekomen François (rechtsback), Moris (doelman) en Lapoussin (rechterflank) maakten hun debuut voor Union. Voorin was het ook uitkijken naar spits Undav, vorig seizoen topschutter in de derde klasse in Duitsland.

De typeploeg van Union Saint-Gilloise (2020 2021) volgens BRUZZ-redacteur Tim De Neve 2
© BRUZZ
| De typeploeg van Union Saint-Gilloise (2020-2021). Vega is geblesseerd en wordt vervangen door François op de rechterflank.

Zonder toeschouwers, maar met een stevige wind openden de Brusselse bezoekers goed. De hand van Mazzu was meteen zichtbaar. De pressing was hoog, ook aanvallers vervulden hun verdedigende taken en Union probeerde snel uit te breken bij balrecuperatie en diepgang te zoeken. L'USG greep Deinze in het openingskwartier bij de keel, maar doelkansen afdwingen lukte niet.

Nieuwkomers tonen zich

De thuisploeg rechtte de rug in wat uiteindelijk een evenwichtige, open en aangename eerste helft zou worden. Enkel de opzwepende clubliederen van de supporters ontbraken, maar dat verhaal kent u al. Halverwege de eerste 45 minuten kwam Deinze drie keer dichtbij een goal. Een goede combinatie op links belandde bij Alessio Staelen - zoon van Lorenzo - en die haalde verschroeiend uit. Nieuwkomer Moris zag het leer de bovenkant van zijn lat scheren.

Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Mertens staalhard, maar Moris bewees zijn waarde met een uitstekende handreflex. Niet veel later had de Luxemburgse doelman wat meeval, want Mertens miste van dichtbij een onmisbare kans. Moris plukte het geschampte schot en en slaakte een zucht van opluchting. Met ook de bedrijvige en dreigende Lapoussin en de onverzetbare Undav, maakten de zomeraanwinsten een goede indruk.

Maar het was oudgediende Fixelles die de gevaarlijkste kans afdwong. Op het halfuur mocht hij alleen de diepte in, maar één op één besloot de Brusselaar recht op de doelman van Deinze. Fixelles maakte op slag van rust zijn misser goed. Aanvoerder Nielsen legde prima af voor de oprukkende Hamzaoui, die het leer heerlijk op de knikker van de vrijstaande Fixelles schilderde: 0-1 na 40 minuten en meteen ook de ruststand.

BURGESS_UNION
© RUSG
| Ook verdediger Burgess maakte een kalme en beheerste indruk.

De tweede helft had een pak minder om het lijf dan de eerste. Union voetbalde vanuit een zetel en Deinze slaagde er niet de Brusselse organisatie uit verband te spelen. Toch maakte Union het zich nog onnodig moeilijk. Hamzaoui, de aangever van de allereerste treffer in 1B dit seizoen, pakte in de 55e minuut een tweede keer geel en dus rood. Union moest zijn voorsprong met tien verdedigen.

Moris redt (bis)

Moris onderscheidde zich op het uur opnieuw met een prima duik op een pegel richting winkelhaak van Staelens. Het leer was nu voor Deinze, maar met een geniale ingeving deed aanvoerder Nielsen de boeken toe. De Deense smaakmaker nam een vrijschop vanop het halve maantje voor zijn rekening en krulde niet over, maar rond de muur. Het leer hobbelde buiten bereik van de Deinze-doelman heerlijk binnen: 0-2.

De thuisploeg kon geen vuist meer maken in het slotkwartier. Mertens, vorig seizoen goed voor 28 goals, kwam er nog het dichtst bij, maar de uitmuntende Moris stond opnieuw pal. De Unionisten van Mazzu beginnen volwassen aan het nieuwe seizoen en zetten tegen een verdienstelijk Deinze hun favorietenstatus kracht bij.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?