Union recht de rug dankzij tweeklapper van Undav

© Belga Images

Een week na de verrassende nederlaag tegen OHL knoopte Union vrijdagavond op het kunstgras van STVV weer aan met de overwinning. Het werd 1-2 in Sint-Truiden, dankzij twee goals van uitblinker Deniz Undav - de nieuwe topschutter in 1A.

Niet de spelers, maar de fans zorgden voor het eerste gevaar. Brusselse bezoekers hadden vuurpijlen meegenomen om Union een hart onder de riem te steken, maar staken bijna het dak van Stayen in brand. Het vuurtje werd snel geblust, waarna de partij van start kon gaan. Mét Mitoma, die opnieuw aan de aftrap verscheen.

De competitieleider opende vurig en dreigde een eerste keer via Nieuwkoop. Toch liet de thuisploeg de beste kans van de openingsfase noteren. Brüls dacht in de tiende minuut simpel de 1-0 op het scorebord te plaatsen, maar Union-doelman Moris pakte uit met een fenomenale redding. Een tweede waarschuwingsschot van STVV hobbelde een metertje naast.

Blindelings aanspelen

Union had het niet onder de markt op het kunstgras van STVV, maar brak na een halfuur wel de ban. Een verre uittrap van Moris viel na doorkoppen van Nieuwkoop voor de voeten van Vanzeir, die instinctief naar spitsbroer Undav zocht en hem met een gemeten voorzet bediende. De Duitser loste het verwachtingspatroon in. Door de benen van de keeper gleed hij de 0-1 binnen.

Opnieuw lieten de fans van Union zich opmerken met heel wat Bengaals vuur, waarop de partij tijdelijk stilgelegd werd. Op slag van rust stond bijna de 0-2 op het scorebord. Burgess kopte stevig op een voorzet van Mitoma, maar dit keer onderscheidde doelman Schmidt zich met een knappe parade.

20211203_UNION_STVV_VUURPIJLEN
© Belga Images
| Vuurpijlen van Brusselse fans op Stayen.

Na de pauze speelde Union zijn favoriete spelletje: de bal aan de tegenstander laten en pijlsnel counteren. Dat leverde Undav twee enorme kansen op. Na een knappe dieptepass van Lapoussin trapte hij eerst nog pardoes op doelman Schmidt. In de daaropvolgende aanval - opgezet door Teuma - was het wel raak voor de Duitser, maar dit keer stond hij nipt buitenspel.

Een doelpunt hing in de lucht, want ook STVV voetbalde goed mee. Net voorbij het uur hing Christian Brüls met een fantastisch afstandsschot de bordjes in evenwicht. De middenvelder mocht vanop de middellijn oprukken en vrij uithalen. Doelman Moris verkeek er zich volledig op: 1-1.

Undav knikt binnen

De Limburgers duwden door voor de overwinning, maar kregen al vrij snel het deksel op de neus. De onvermijdelijke Undav knikte een hoekschop binnen: 1-2. Union had in het slot nog kansen om de score uit te diepen, maar Vanzeir verkwanselde een unieke kans en Teuma botste op doelman Schmidt.

Union verloor dit seizoen nog geen enkele keer twee duels op rij. Een bemoedigende statistiek. Met de twaalfde overwinning van het seizoen op zak telt l'USG opnieuw zeven punten voorsprong op eerste achtervolgers Antwerp en Club Brugge, die later nog in actie komen. Undav is met 16 doelpunten alleen topschutter.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?