Unionkoorts: 'Elke keer als ik aan de titel denk, word ik nerveus'

20220410_1835252095.jpg
© Emily Deglas
| Emily en haar zoon tijdens een Union wedstrijd.
© Emily Deglas
| Emily en haar zoon tijdens een Union wedstrijd.

De week van de waarheid is aangebroken voor Union en de schare fans. Zondagmiddag en woensdagavond spelen ze tegen rechtstreekse concurrent Club Brugge. Als ze beide wedstrijden winnen, is de titel binnen. Bij de supporters begint de spanning stilaan te stijgen. “Het zou heel symbolisch zijn om de titel te winnen na al die moeilijke jaren.”

Voor de Tweede Wereldoorlog was Union namelijk de club van ‘t stad, in 1935 wonnen ze hun laatste landstitel. Nadien kwam Anderlecht bovendrijven. “Maar wie weet is het nu in de 21ste eeuw weer de beurt aan Union om terug de beste te zijn”, hoopt trouwe supporter Emily.

Emily (41) is bediende in een HR-bedrijf én super fan van Union SG. “In 2004 ben ik bij Union beland door de liefde.” Dat ze als supporter na 18 jaar kan dromen van de titel, durft ze niet luidop te zeggen. “Elke keer als ik aan de titel denk, word ik nerveus.” Als collega's op het werk vragen stellen over de wedstrijd, ontwijkt Emily die steevast. “Ik heb schrik dat het ongeluk kan brengen.”

De wedstrijd van zondag zal Emily naar goede gewoonte volgen in het Mariënstadion. “Wij gaan altijd heel vroeg, zodat we volledig in de sfeer zitten.” Vroeg, dat betekent aanstaande zondag rond de middag, want de aftrap wordt om 13u30 genomen. “Onze taak als supporter is vooral achter de ploeg blijven staan, ook als het een mindere wedstrijd zou zijn.”

“Als we zondag winnen denk ik dat de titel mogelijk is. Als we zondag niet winnen dan heerst er twijfel tot na de wedstrijd op Brugge.” Eén overwinning en een gelijkspel is volgens Emily voldoende. “Spijtig genoeg zijn er geen plaatsen meer voor de uitwedstrijd van woensdag. Ik zal de wedstrijd met een frisse pint en wat vrienden in mijn woonkamer of op groot scherm in Schaarbeek volgen.”

Ook als Union uiteindelijk naast de hoofdprijs zou grijpen, zal Emily haar ploeg blijven aanmoedigen. “Unionist tot in de kist en dat is waar, als je naar Union komt vertrek je nooit meer.” Emily luchtte een tijd terug haar supportershart al eens in onze BRUZZ radio-uitzending. “Dat bracht toen geluk, misschien is dit interview ook een goed teken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?