Jo Van Biesbroeck, operationeel manager van RSC Anderlecht sinds 2015, in de tribune naast voorzitter Marc Coucke

| Jo Van Biesbroeck, operationeel manager van RSC Anderlecht sinds 2015, in de tribune naast voorzitter Marc Coucke (archief).

Van Biesbroeck: ‘Besef dat we Anderlechtfans geen drie jaar kunnen laten wachten'

GR
© BRUZZ
04/01/2020

27 miljoen euro. Dat is de schuldenput die voetbalclub Anderlecht de komende twaalf maanden moet zien te dempen. Volgens CEO Jo Van Biesbroeck is de situatie te wijten aan een opeenstapeling van negatieve factoren. “Ja, we zitten op onze limiet. De club heeft nood aan stabiliteit om uit deze vicieuze cirkel te geraken.”

Het gaat Anderlecht sinds de komst van voorzitter Marc Coucke niet voor de wind. Sportief blijven de resultaten (voorlopig) uit, ook sinds de komst van Vincent Kompany, en ook financieel zit de club in moeilijk vaarwater. Zo moet paars-wit het komende jaar een schuldenput van twaalf miljoen euro zien weg te werken. Volgens CEO Jo Van Biesbroeck, die al voor Coucke rondloopt in het Astridpark, is het licht aan het einde van de tunnel nog niet in zicht. Maar van een drama spreekt hij niet.

“We zitten financieel op onze limiet en dat is te wijten aan verschillende factoren. Niet alleen lopen we vorig seizoen twaalf miljoen euro mis door in de Europa League terecht te komen in plaats van de Champions League. We zitten ook met een te brede spelerskern waarin een aantal bepalende spelers geblesseerd uitvielen of niet voldoen aan de verwachtingen. Dat leidde op zijn beurt dan weer tot lagere transferinkomsten. Daarbovenop komt dan nog eens de enorme stoelendans van bestuursleden en trainers. De club heeft nood aan stabiliteit om uit deze vicieuze cirkel te geraken”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

"Achteraf gezien was een kern van 45 spelers samenstellen misschien niet zo verstandig. Maar dat zijn groeipijnen die eigen zijn aan een bestuursploeg met minder ervaring”

Jo Van Biesbroeck, CEO van RSC Anderlecht

Jo Van Biesbroeck, operationeel manager van RSC Anderlecht sinds 2015

Voor de te grote spelersgroep (in totaal bijna 45 spelers, red.) is de leiding van de club natuurlijk zelf verantwoordelijk. “Ja, dat klopt. Maar het was een bewuste keuze om een ruime kern samen te stellen om zo over voldoende flexibiliteit te beschikken om te kunnen doorselecteren. Achteraf gezien was dat misschien niet zo verstandig, maar dat zijn groeipijnen die eigen zijn aan een bestuursploeg met minder ervaring.”

‘Geen verkoop aan dumpingprijzen’

Om de malaise te verhelpen voerde Anderlecht in februari van dit jaar een kapitaalsverhoging door van 27 miljoen euro. Daarmee zit het voor de komende twee jaar al bijna aan zijn plafond. Want volgens de regels van de Financial Fair Play mag er gespreid over drie jaar maximaal dertig miljoen euro in een club geïnjecteerd worden. “Ja, maar er zijn bepaalde aftrekposten die ervoor zorgen dat het bedrag dat de commissie van de Financial Fair Play in rekening brengt een stuk lager ligt. Er is dus wel nog ruimte voor een, zij het dan beperkte, kapitaalsverhoging.”

In ieder geval is eindeloos geld in de club pompen geen structurele oplossing. Het is vooral zaak de rist aan overbodige spelers te stallen bij andere clubs. Dreigt met een paars-wit dat het water aan de lippen staat dan een verkoop aan dumpingprijzen? “Neen, we hebben twaalf maanden en meerdere mercato’s om de scheve situatie recht te zetten. Als het echt moet, dan zijn er ook nog de aandeelhouders om bij te springen. We zullen zeker geen spelers van de hand doen aan ontiegelijk lage bedragen.”

Trust the process

Ondertussen wordt de kloof met Club Brugge alsmaar dieper. Maar volgens Van Biesbroeck is ze zeker niet onoverbrugbaar. “Op korte termijn wordt het moeilijk om daar verandering in te brengen. Al besef ik dat we onze fans niet kunnen zeggen dat ze drie jaar zullen moeten wachten op beter voetbal.” Is dat dan niet exact de boodschap van een open brief van het bestuur op de website van paars-wit?

“Ja, en die brief bevatte zeker de waarheid. Ik wil alleen maar zeggen dat de resultaten niet zullen volgen zonder slag of stoot. Om een ongetwijfeld hobbelig parcours tot een goed einde te brengen, blijven we rotsvast geloven in onze jeugdwerking. Het is niet de bedoeling om onze talenten te verkopen, maar het is bijna onvermijdelijk dat het gebeurt. Op zo’n moment moet er een andere jonge kerel klaar staan. Dat model houdt steek, zowel sportief als financieel”, sluit Van Biesbroeck zijn betoog af.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, schuldenput, Jo Van Biesbroeck

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni