Vanderbiest stopt om 'persoonlijke redenen' als hoofdcoach van RWDM

© Photonews
| Fred Vanderbiest was eerder al hoofdcoach bij Lierse, Cercle Brugge, KV Oostende en Antwerp.
Updated: 21-01-2020 - 14:04

De oude liefde tussen RWDM en Fred Vanderbiest is na amper vijf maanden bekoeld. 'Fredje' stopt onverwacht als hoofdtrainer van de Molenbekenaars en keert terug naar KV Mechelen. "Mijn persoonlijke situatie maakt het onmogelijk om door te gaan bij deze geweldige club", reageert Vanderbiest. RWDM moet alweer op zoek naar zijn derde T1 dit seizoen.

Vanderbiest werd in augustus binnengehaald als de verloren zoon die RWDM naar het profvoetbal moest loodsen. De resultaten vielen tegen, maar sterke man Thierry Dailly behield het vertrouwen in de Molenbeekse ket. RWDM investeerde tijdens de wintermercato in nieuwe spelers die afgelopen weekend al rendeerden tegen Winkel Sport.

Maar Vanderbiest kiest dus eieren voor zijn geld. Hij wordt opnieuw assistent bij KV Mechelen, de eersteklasser die hij afgelopen zomer na lang aarzelen dan toch verliet voor een avontuur in het Edmond Machtensstadion. Volgens Malinwa, dat het verrassende nieuws dinsdag bekendmaakte, is er een mondeling akkoord met RWDM.

'Oude liefde'

Vanderbiest wond er bij zijn voorstelling eind augustus weinig doekjes om. "Dit was één van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière, want ik zat heel goed bij KV Mechelen. Maar als je oude liefde komt aanbellen, dan kan je die één of twee keer weigeren, maar geen drie keer. De emoties en de adrenaline gieren nog altijd door mijn lijf wanneer ik die vier letters zie: 'RWDM'."

Ook de RWDM-fans waren hun ex-middenvelder niet vergeten. 'Fredje' doorliep de jeugdreeksen van RWDM en maakte er zijn profdebuut. Na een korte uitleenbeurt aan buur Union, keerde hij terug naar Molenbeek om er de promotie naar de toenmalige eerste klasse af te dwingen. Na passages bij Roeselare, Dender, Leuven en Oostende maakte hij bij die laatste club in 2011 zijn trainersdebuut.

Videoboodschap van Fred Vanderbiest.

Persoonlijke redenen

Het is niet meteen duidelijk waarom Vanderbiest een stap terug zet. "Maar het is niet te wijten aan RWDM. Dit is een persoonlijke beslissing", reageert Fredje. "Ik wil het allerbeste voor deze club. Bepaalde omstandigheden maken het voor mij mentaal en fysiek onmogelijk om door te gaan bij deze club. Ik ben er zeker van dat onze wegen nog zullen kruisen."

Wat de reden ook moge zijn, het blijft door het plotse vertrek toch onrustig bij het ambitieuze RWDM. Net voor de eerste speeldag van het seizoen werd de Kroaat Drazen Brncic opzijgeschoven als hoofdtrainer. Sterke man Thierry Dailly moet al voor de tweede keer dit seizoen op zoek naar een nieuwe oefenmeester.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?