Vercauteren bij voorstelling: ‘Ga niet zomaar dingen veranderen’

© Facebook RSC Anderlecht
| Frank Vercauteren is niet naar Anderlecht gekomen om het roer volledig om te gooien. Dat zei hij tijdens zijn voorstelling op de persconferentie.

Voetbalclub RSC Anderlecht heeft vandaag Frank Vercauteren voorgesteld. De ex-speler van paars-wit keert voor de tweede keer terug naar de club van zijn hart. Op de vraag of hij dat opnieuw doet als hoofdcoach, deed zijn antwoord vermoeden van wel. “Samen met Vincent zal ik de tactiek bespreken, maar op het einde is er altijd één iemand die de eindverantwoordelijkheid draagt.”

Heb je begrip voor de onvrede bij Oud-Heverlee-Leuven (aan de leiding in 1B, red.) na je plotse vertrek? “Neen. Er was een opstapclausule voorzien in mijn contract. Dan moet ik daar gebruik van kunnen maken, zonder eerst als een schoolleerling toestemming te moeten vragen. Dit is mijn club. Ik heb iets moois neergezet bij OHL, maar Anderlecht heeft andere mogelijkheden en andere ambities. Ik kan mij hier verbeteren, dus ben ik ook gekomen.”

Vercauteren_Kompany
© PhotoNews
| Frank Vercauteren had Kompany onder zijn hoede bij zijn eerste doortocht als coach in het seizoen 2005-2006. Ze werden dat voetbaljaar samen landskampioen.

Frank Vercauteren wond er bij zijn voorstelling aan de pers geen doekjes om. Het is al de tweede keer dat Anderlecht beroep doet op de diensten van de 62-jarige ex-speler. Tussen 2005 en 2007 was hij al eens coach van paars-wit. Toen was zijn rol duidelijk, deze keer niet. Afgelopen week heerste er verwarring over zijn takenpakket. Zou Vercauteren naast of boven Vincent Kompany in de pikorde komen te staan?

“Een ploeg is teamwork”, gooide Vercauteren er een cliché tegenaan, om vervolgens toch in zijn richting te wijzen als absolute hoofdcoach. “Samen met Vincent zal ik de tactiek bespreken, maar op het einde is er altijd één iemand die de eindverantwoordelijkheid draagt.”

Dat is opvallend, want het antwoord verraadt dat Kompany zich wel degelijk bezighoudt met de opstelling van de ploeg en de tactiek. Daarover werd de club deze ochtend nog op het matje geroepen door de licentiecommissie. Een uitspraak in dat dossier volgt op 15 oktober.

‘Kijk nooit naar het klassement’

Als kersvers lid van de trainingsstaf hield Vercauteren zich de afgelopen dagen vooral bezig met observatie. “Ik heb Jonas (De Roeck, assistent-coach die in de wedstrijd tegen Charleroi op de bank zat, red.) zijn werk laten doen en met Vincent de manier van werken besproken. Daar zal ik niet zomaar iets aan veranderen om te veranderen.

“Mensen houden daar niet van. Iedereen denkt dat ik hier enkel ben om meteen resultaten neer te zetten. Dat is belangrijk, maar dat dit gebeurt met mooi en aanvallend voetbal ook. Na een krappe zege en slecht spel is de ontgoocheling vaak groter dan bij een nederlaag waarbij iedereen zijn taken perfect uitvoerde”, lichtte hij een tipje van de sluier.

Anderlecht bengelt met 9 punten op 30 onderaan het klassement. Maar daar kijkt Vercauteren niet naar. “Ik kijk nooit naar de tussenstand”. Op de vraag of zijn missie geslaagd is als de recordkampioen alsnog Play-off 1 haalt, reageerde hij al lachend. “Een paar weken geleden hadden jullie zo’n ambitie nog veroordeeld. Ik ga er geen plaats op plakken. Goed spel koppelen aan punten is voorlopig prioriteit nummer een. We zullen dan wel zien waar we uitkomen.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?