8 februari 2023: Frankie Vercauteren en Domenico Tedesco, nu ook officieel de nieuwe technisch directeur en bondscoach van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB)

| Frankie Vercauteren en Domenico Tedesco, nu ook officieel de nieuwe technisch directeur en bondscoach van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB.)

Frankie Vercauteren technisch directeur Voetbalbond, Tedesco nieuwe bondscoach

08/02/2023

De in Kuregem geboren ex-voetballer en trainer Frankie Vercauteren is door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) aangesteld als nieuwe technisch directeur. De Italiaanse Duitser Domenico Tedesco (37) wordt de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. Hij ondertekent een contract tot na het EK 2024.

Sinds Vercauteren eind mei 2021 Antwerp verliet als trainer, zat hij zonder werkgever. Vercauteren werkte eerder voor de KBVB in 2008 en 2009, eerst als assistent van René Vandereycken en na diens ontslag als T1 ad interim tot de komst van Dick Advocaat. Als clubcoach doorzwom hij al vele watertjes, zo leidde hij RSC Anderlecht naar twee landstitels (2006, 2007) en kroonde hij zich ook met Racing Genk tot landskampioen (2011). In het buitenland coachte hij Al-Jazira (Abu Dhabi), Sporting Lissabon (Portugal), Samara (Rusland) en Al-Batin (Saoedi-Arabië).

De Gouden Schoen van 1983 was in 2019 sportief adviseur bij OH Leuven.

Op 24 maart volgt voor Tedesco al de vuurdoop, op de eerste speeldag in groep F van de kwalificaties voor het EK van 2024 in Duitsland. Dan spelen de Rode Duivels in de Friends Arena in Solna tegen Zweden. Vier dagen later volgt er in Keulen een oefeninterland tegen Duitsland.

'Laptopcoach'

Sinds het vertrek van Roberto Martinez na het teleurstellende WK in Qatar was de bond op zoek naar een nieuwe hoofdcoach en technisch directeur, twee functies die de Spanjaard combineerde. Met Tedesco kwam een 'laptopcoach' uit de bus, een trainer die erg focust op data en tactiek.

De Italiaanse Duitser voetbalde zelf nooit op hoog niveau maar is een universitair geschoold ingenieur die al op jonge leeftijd begon te coachen. Tedesco werd in september ontslagen bij RB Leipzig nadat hij enkele maanden eerder met de Duitse ploeg de DFB-Pokal had gewonnen.

In 2017 liet Tedesco zich opmerken bij Erzgebirge Aue, dat hij voor degradatie wist te behoeden in de Tweede Bundesliga. Daarop ging hij bij Schalke 04 aan de slag, dat hij in zijn eerste seizoen naar de tweede plaats in de Bundesliga leidde. Nadat hij in 2019 moest opstappen bij de club uit Gelsenkirchen coachte Tedesco nog Spartak Moskou (2019-21) en RB Leipzig (2021-22).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Frank Vercauteren , KBVB , Rode Duivels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni