| Het Eurostadion is dood en begraven. Maar ook de piste om het Koning Boudewijnstadion te renoveren staat op losse schroeven.

Vervoort over nationaal stadion: ‘Het is niet aan het Gewest om geld op tafel te leggen’

GR
© BRUZZ
11/06/2021

In de zoektocht naar een (ver)nieuw(d) stadion hoeven de Rode Duivels niet te rekenen op het Brussels Gewest. “Het is niet aan ons om geld te zoeken voor de renovatie of bouw van een nieuw nationaal voetbalstadion. De rol van het Gewest is daarin beperkt.” Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag gezegd tijdens het vragenuurtje in het parlement.

De Rode Duivels beginnen morgen aan hun jacht op een eerste Europese titel. Ze zullen daarbij wel geen enkele keer halt houden in Brussel. Na een lange lijdensweg werd de bouw van het Eurostadion afgevoerd. Blijft nog over: de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Maar de kostprijs daarvan wordt geschat op 200 miljoen euro en het is lang niet zeker dat iemand zo’n bedrag daarvoor wil neertellen.

‘Ongeïnteresseerde minister-president’

Als het van minister-president Rudi Vervoort (PS) afhangt, zal het geld ook niet van het Gewest komen. “Het is aan de andere politieke niveaus om in dit dossier knopen door te hakken. De rol van het Gewest hierin is beperkt. We blijven in ieder geval achter de renovatie van het Koning Boudewijnstadion staan en zien de komst van Neo op de Heizelvlakte niet als een obstakel,” antwoordde Vervoort op een vraag van Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). Een ingewijde had immers tegenover BRUZZ beweerd dat de komst van het winkel-en congrescentrum, amper enkele honderden meters verderop, een reden was om de plannen voor het Eurostadion te begraven.

Vanden Borre was niet opgezet met de tussenkomst van Vervoort. “Voor mij zit een haast ongeïnteresseerde minister-president. En dat op de dag dat het EK op gang wordt getrapt. Ik hoop dat Peter Bossaert (CEO van de Belgische voetbalbond, red.) heeft meegevolgd, zodat voor hem ook duidelijk is dat er nog geen licht aan het einde van de tunnel is.”

‘De klok tikt’

In een interview met Het Laatste Nieuws benadrukte de CEO nog maar eens het belang van een degelijk en modern nationaal stadion. “We mogen niet enkel kijken naar financiële return. Wel naar de maatschappelijk-sociale return. Het wordt tijd dat België laat zien dat we projecten kunnen realiseren. Dat we trots kunnen zijn op het stadion waarin de Rode Duivels en Red Flames spelen."

"Het zou voor de ogen van miljoenen kijkers mooie publiciteit betekenen voor ons land, onze regio’s en zeker voor de stad Brussel. Ik ben optimistisch-realistisch. Maar de klok begint nu wel echt te tikken. Ik kan alleen maar hopen dat we niet opnieuw dezelfde fouten maken als voordien.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni