Vijf Brusselse sportcentra starten petitie tegen hun sluiting

© gymprofessor

Vijf Brusselse sportcentra vragen met een petitie om de sportzalen opnieuw te openen van zodra ook de contactberoepen mogen hernemen. Daarnaast vragen ze om specifieke steunmaatregelen voor de sector. “Wij zijn al 180 dagen gesloten. We worden vergeten.”

De sportsector wordt vergeten, vindt ‘Sport is Essential’. Het collectief is het resultaat van vijf Brusselse sportcentra (Aspria Belgique, CrossFit Dansaert, David Lloyd Club, Yoga Room en l'Usine) die de krachten bundelen en een petitie startten. Met die petitie vragen de initiatiefnemers om de sportcentra en -zalen opnieuw te openen van zodra ook de contactberoepen, zoals de kappers en schoonheidsspecialisten, mogen hernemen.

Bovendien willen de sportclubs ook specifieke steunmaatregelen vragen voor de periode die ze reeds moesten overbruggen, en die nog komen moet. “Wij zijn al 180 dagen gesloten en hebben misschien zo’n 5.000 euro gekregen,” zegt Pierre Rousseaux van Yoga Room. “Dat is niets in vergelijking met pakweg discotheken die volgens de website van Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) premies tot wel 100.000 euro kunnen krijgen, terwijl wij over grotere ruimtes met meer personeel beschikken.”

'We worden vergeten'

Dat zegt ook Miguel van Ackere van Aspria Belgique. “We willen dezelfde voordelen krijgen als andere bedrijven. Wij hebben allerlei maatregelen genomen waardoor mensen veilig kunnen sporten bij ons. Die maatregelen zijn goedgekeurd geweest, maar nu horen we niets meer. We worden vergeten.” Het collectief wijst erop dat zij geen mogelijkheid hebben tot een click & collect-systeem of een ander bezorgsysteem.

De sportcentra maken zich bovendien sterk dat sport deel uitmaakt van de oplossing van de crisis. “Onderzoek heeft immers aangetoond dat sport de immuniteit bevordert,” klinkt het. “Bovendien werken de maatregelen die we genomen hebben. Fitness.be heeft een besmettingsgraad van 0,32 per 100.000 bezoekers berekend.”

Intussen sloten al meer dan vijftig andere clubs zich bij de vraag van het collectief aan, weet Rousseaux. “Maar voor ons is het niet zozeer belangrijk hoeveel handtekeningen we met deze petitie halen. We willen met dit initiatief vooral gehoord worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?