| Volgens voetbalmakelaar Alain De Nil, die onder andere Anderlechtspeler Elias Cobbaut in zijn portefeuille heeft zitten, zullen de voorstellen van het expertenpanel alleen maar tot meer constructies leiden.

Opinie

Voetbalmakelaar De Nil: ‘Voorstellen expertenpanel zijn onrealistisch’

Godfried Roelant
© BRUZZ
07/11/2018

De Brusselse voetbalmakelaar Alain De Nil kan zich niet vinden in de voorstellen van het expertenpanel van de Pro League om de macht van spelersmakelaars in te perken. Die werden dinsdag door Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, voorgesteld in het federaal parlement. “Deze maatregelen zullen het probleem niet oplossen, maar juist nieuwe constructies laten ontstaan”, zegt hij aan BRUZZ.

Midden oktober richtte de Pro League, ofwel de federatie die de belangen verdedigt van de 24 Belgische profclubs, een expertenpanel op dat zich moest beraden over maatregelen om de macht van de makelaars in de Belgische voetbalwereld in te perken.

In dat overlegorgaan zetelen oud-minister Melchior Wathelet sr. (CDH), de CEO van de Pro League Pierre François, en sportadvocaat Wouter Lambrecht. Dat trio heeft nu een aantal concrete voorstellen klaar die dinsdag door de voorzitter van de Pro League, Marc Coucke, zijn voorgesteld aan het federaal parlement.

‘Geen oplossing voor het probleem’

Het triumviraat wil een makelaar nog slechts een beperkt aantal spelers laten vertegenwoordigen die uitkomen voor dezelfde club. In hun portefeuille zouden ook niet langer zowel spelers als de coach van dezelfde club mogen zitten.

Ten derde denken de experts eraan om de commissies die makelaars vandaag innen bij de transfers van spelers in te perken. Dat geldt ook voor de percentages die worden verdiend op de meerwaarde bij de doorverkoop van een speler. De invoering van een examen en een ethische code moet de laatste stap worden naar een transparantere voetbalwereld.

'De huidige initiatieven zullen alleen maar tot meer constructies leiden'

Alain De Nil, voetbalmakelaar

De Brusselse makelaar Alain De Nil, die onder meer Anderlechtspeler Elias Cobbaut begeleidt, ziet geen heil in de plannen van Coucke. “Deze initiatieven zijn onrealistisch en absoluut geen oplossing voor het probleem. Ze zullen alleen maar tot meer constructies leiden", zegt hij.

"Stel dat een speler interesse geniet van een bepaalde club, dan kan een transfer op de helling komen te staan omdat zijn makelaar bij de club in kwestie bijvoorbeeld al de belangen behartigt van de coach? Dat kan toch niet. Wat moet die voetballer dan doen?”, vraagt hij zich af.

Paniekvoetbal

De initiatieven die nu naar buiten komen tonen volgens De Nil aan dat het expertenpanel de complexiteit van het beroep van makelaar niet begrijpt. “Dat er een beter wetgevend kader moet komen waarin de makelaars hun werk kunnen doen, daar is iedere makelaar het mee eens. Alleen is het onbegrijpelijk dat dit allemaal gebeurt zonder dat de makelaars erbij betrokken worden."

'De experts hadden de voorstellen beter eerst afgetoetst met mensen die in het vak zitten'

Alain De Nil, voetbalmakelaar

"Vooraleer naar het parlement te trekken, hadden Coucke en de experts dit beter eerst eens afgetoetst met mensen die in het vak zitten. Op die manier kom je tot uitgebalanceerde voorstellen. Zo kwam Josy Comhair, makelaar van onder meer Rode Duivel Leandro Trossard, in Sport/Voetbalmagazine met een veel gerichtere aanpak."

"Hij wil elke zaakwaarnemer verplichten een bvba op te starten, zodat iedereen inzage krijgt in de jaarrekeningen. Daarnaast pleit hij er ook voor om iedere makelaar een attest van bedrijfsbeheer te laten behalen. Het zijn maar een paar van zijn ideeën die wel een wereld van verschil kunnen maken."

'Plafond van zeven procent is absurd'

Het is een publiek geheim dat heel wat clubbesturen zich ergeren aan de miljoenen aan commissies die makelaars opstrijken bij de (door-)verkoop van een speler. "In het huidige beeld bij de publieke opinie van de malafide makelaar zien de clubbesturen misschien ook een kans om de zaakwaarnemer eindelijk buitenspel te zetten", zegt De Nil daarover.

Pierre François

| CEO van de Pro League Pierre François (rechts) is een van de drie leden van het expertenpanel dat zich buigt over maatregelen om de macht van makelaars in de Belgische voetbalwereld aan banden te leggen.

Wathelet, François en Lambrecht willen in ieder geval paal en perk stellen aan de exuberante commissiebedragen die makelaars verdienen. Zij willen een plafond opleggen van 7 procent op het afgesproken transferbedrag.

“Dat is absurd”, vindt De Nil. “Collega-makelaar Didier Frenay stelt voor om te werken met commissies tussen de 8 en 12 procent op het gehele contract, zoals nu in Duitsland de norm is. Daarbij wordt het percentage van maximaal 20 procent op de doorverkoop behouden.”

Wat met Anderlecht?

Opmerkelijk is dat Coucke zichzelf in de voet schiet als de nieuwe wetgeving vandaag toegepast zou worden. Als voorzitter van Anderlecht zit hij met een aanvoerder, Adrien Trebel, en een coach, Hein Vanhaezebrouck, die allebei gelinkt zijn aan makelaar Mogi Bayat.

Die laatste wordt in het kader van operatie ‘Propere Handen’ in verdenking gesteld van financieel gesjoemel en zit in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Leuven. “Ik wil mij daarover niet uitspreken, maar het toont wel aan dat Coucke de hand in eigen boezem moet durven steken. Het is nog maar eens het bewijs dat het onmogelijk is om makelaars bepaalde quota op te leggen”, aldus De Nil nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Sport , Alain De Nil , Marc Coucke , operatie 'Propere Handen' , sporting flagey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni