| Alex Muzio (links op de foto) tijdens de persvoorstelling van de nieuwe Union-trainer Alexander Blessin.

Voorzitter Alex Muzio neemt Union over van Tony Bloom

© Belga
07/07/2023
Updated: 07/07/2023 18.00u

Om te voldoen aan de competitiereglementering van de Europese Voetbalconfederatie UEFA worden er verschuivingen doorgevoerd in de eigendomsstructuur van eersteklasser Union Sint-Gillis.

Voorzitter Alex Muzio verhoogt zijn investering in de club en wordt meerderheidsaandeelhouder, terwijl het eigendomsaandeel van Tony Bloom, tevens eigenaar van Premier League-club Brighton, daalt tot een minderheidsbelang, zo bevestigde de Brusselse eersteklasser vrijdag.

De wijziging is een gevolg van een beslissing van de Financiële Controlecommissie van de UEFA, die vrijdag gepubliceerd werd. Die commissie had eerder een onderzoek geopend naar Union Sint-Gillis en Premier League-club Brighton & Hove Albion, omdat zij komend seizoen allebei in de Europa League uitkomen en met Bloom dezelfde eigenaar hadden. De UEFA verbiedt immers dat clubs die dezelfde eigenaar hebben, in dezelfde competitie uitkomen.

Om diezelfde reden werden ook de eigendomsstructuren van Aston Villa en het Portugese Vitoria Guimaraes, en AC Milan en Toulouse tegen het licht gehouden. Uiteindelijk werden de betrokken clubs tot de Europese clubcompetities toegelaten, op voorwaarde dat er wijzigingen werden doorgevoerd. Zo mag één persoon geen beslissingsbevoegdheid hebben bij meerdere clubs en dat is meteen de reden waarom Bloom bij de nummer drie van afgelopen seizoen een stap opzij moet zetten.

Maar de UEFA-reglementering gaat nog een stap verder. Zo mogen er tot september 2024 geen transfers plaatsvinden tussen Union en Brighton, mogen er geen samenwerkingsverbanden opgezet worden en mogen de clubs niet meer gebruik maken van de onderlinge scouting en spelersdatabank. "Het project dat in 2018 werd gelanceerd om Union nieuw leven in te blazen en opnieuw een sterke en duurzame club in het Belgische voetbal te maken, blijft hetzelfde", klinkt het bij Muzio. "Ook de visie voor de club blijft dezelfde en het nieuwe stadion blijft het belangrijkste doel voor de club in de komende jaren. Ondertussen kijken we volgend seizoen opnieuw uit naar deelname aan de Europese clubcompetitie en naar een nieuwe uitdaging in de Belgische Pro League."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Alex Muzio, Alexander Blessin, Union Saint-Gilloise, Tony Bloom

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni