| Zo zou het nieuwe Union-stadion er kunnen uitzien.

Vorst ontstemd over infosessie Union: 'Nog geen akkoord over nieuw stadion'

NL
© BRUZZ
09/01/2023

Union Saint-Gilloise organiseert volgende maandag een infosessie over het stadionproject op de Bempt-site in Vorst, hoewel de voetbalclub nog geen akkoord heeft over de aankoop van het terrein. Opvallend: de gemeente Vorst werd niet betrokken bij de infosessie en dat zorgt voor de nodige ergernissen.

De zoektocht naar een nieuw stadion voor Union loopt al een tijdje. De voetbalclub liet het oog vallen op de Bempt-site in Laag-Vorst, maar bereikte tot op vandaag nog geen akkoord met de gemeente om het terrein aan te kopen. Akkoord of niet: volgende week staat er toch een infosessie op de planning.

“Supporters en buurtbewoners van het oude en het nieuwe stadion zijn daar welkom,” zegt Maarten Verdoodt, woordvoerder van Union Saint-Gilloise. “We zullen daar vertellen waar het stadion komt, hoe we het zullen implementeren en hoe ons mobiliteitsplan eruitziet.” De buurtbewoners krijgen daar de kans om hun vragen te stellen.

Een bewonerscollectief verzette zich in november nog tegen de bouw van het stadion op de Bempt-site. Hun grootste bekommernis was dat het stadion in het park zou komen en dat daarvoor bomen gekapt zouden moeten worden, maar Verdoodt verzekert dat dat niet op tafel ligt. "Het stadion komt niet in het park." Over het mobiliteitsplan kon Verdoodt nog niets kwijt, maar de omvang van de hinder en hoe de club die wil indammen, komt aan bod bij de infosessie.

Geen bod, geen akkoord

Tot ergernis van de gemeente Vorst werd zij niet betrokken bij de infosessie. “We stellen ons de vraag waarom die infosessie er komt als er nog geen akkoord is over de aankoop van het terrein,” zegt de woordvoerder van burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo).

Vorst vroeg de club al meermaals om een bod uit te brengen en om hun concrete plannen toe te lichten, maar die antwoorden blijft Union nog schuldig. Verdoodt bevestigt alleen dat de onderhandelingen nog lopen, en dat Vorst wel degelijk op de hoogte gesteld werd van het infomoment.

De eersteklasseploeg is nu thuis in het Joseph Marienstadion in het Dudenpark in Vorst, maar dat stadion is verouderd en voldoet niet aan de normen van de Europese voetbalbond UEFA. Met zijn 8.000 plaatsen is het stadion bovendien te klein. Daarom is de ploeg nu genoodzaakt om de matchen elders te spelen. Na een onderzoek van overheidsinstelling perspective.brussels kwam de Bempt-site als beste locatie voor een nieuw stadion uit de bus. Een uitbreiding van het Joseph Marienstadion bleek uit die studie niet realistisch en de Bertelson-site, achter Vorst Nationaal, bleek minder geschikt door zijn ligging in een dichtbevolkte wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni