VUB-team moet slaapkwaliteit van Rode Duivels verbeteren

© PhotoNews

Om de slaapkwaliteit van de Rode Duivels en Red Flames te verbeteren, schakelt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) slaapexperts in van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "De hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan heeft een grote invloed op de prestaties en de resultaten."

Onder het motto 'wie goed slaapt, presteert beter' gaan VUB-professoren en dokters aan het Brugmannziekenhuis Olivier Mairesse en Johan Newell de slaapkwaliteit analyseren en waar nodig verbeteren. Niet alleen de spelers en speelsters van de nationale ploegen, maar ook hun technische staf en scheidsrechters zullen genieten van de expertise.

"Naast een goeie fysieke conditie en mentale sterkte heeft ook de hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan een grote invloed op de prestaties en de resultaten", licht VUB-professor en slaapgeneeskundige Newell toe. "De effecten van slaaptekort op het functioneren van een speler is sterk geïndividualiseerd. Daarom bieden wij een aanpak op maat."

Verhoogd risico op blessures

Binnen de Belgische voetbalbond kijkt men uit naar de samenwerking. "Slaap is naast voeding en hydratatie de belangrijkste manier om te recupereren van zware inspanningen. Wie slecht slaapt, is minder scherp en vertoont een verhoogd risico op blessures. Daarnaast stellen we regelmatig slaapmoeilijkheden vast bij profvoetballers en refs, zeker voor en na een belangrijke wedstrijd", aldus Philippe Rosier, Health & Performance manager van de nationale ploegen.

Bondscoach Roberto Martinez benadrukt het belang van wetenschappelijke ondersteuning. "Die zullen we in de toekomst nog meer nodig hebben dan we zouden denken. Deze individuele aanpak en de begeleiding die we van deze experts krijgen, zal ertoe leiden dat onze spelers en speelsters maximaal uitgerust kunnen presteren", laat Martinez, die ook technisch directeur van de voetbalbond is, optekenen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?