Winterstop slaat Union niet uit titelkoers: 2-4 in Deinze

TDN
23/01/2021
Updated: 23/01/2021 23.44u

Union Saint-Gilloise blijft op titel- en promotiekoers in 1B. Na vier weken zonder competitievoetbal knoopten de Brusselaars opnieuw aan met winst op het veld van Deinze. Vanzeir - met het snelste doelpunt ooit in het Belgisch profvoetbal, Fixelles en Undav stonden aan het kanon. Het werd 2-4.

Drie passes, zes seconden en tien baltoetsen. Meer had Union niet nodig om zijn eerste doelpunt van 2021 te maken. Nielsen stuurde Vanzeir met een gemeten bal de diepte in. De topschutter benutte de ruimte perfect en prikte al zijn dertiende van het seizoen binnen: 0-1.

Deinze moest de snelste tegengoal ooit in het Belgisch profvoetbal slikken, maar rechtte vrij snel de rug. Lapoussin liet de 0-2 liggen en uit de tegenaanval die daarop volgde, puurde Deinze de gelijkmaker. De Belder dook alleen op voor doelman Moris en werkte beheerst af.

Slag om slinger

Dat kunnen wij ook, moeten ze bij Union gedacht hebben. De Brusselaars braken halverwege de eerste helft na een interceptie van Undav pijlsnel uit. Een spurtende Vanzeir behield het overzicht en legde panklaar voor de inlopende Fixelles, die de counter uit het boekje feilloos afrondde.

Vanzeir kwam op slag van rust nog dichtbij een tweede treffer, maar 1-2 bleef de ruststand. Een al bij al verdiende voorsprong voor Union, dat behalve bij de gelijkmaker van De Belder niet in de problemen kwam.

20210123_FIXELLES_UNION_DEINZE

| Fixelles liet zijn tweede doelpunt van het seizoen optekenen.

Het begin van de tweede helft had weinig om het lijf. USG probeerde wel, maar had wat hulp van de tegenstander nodig om voor doelman Dutoit te komen. Lapoussin lepelde het leer, maar El Banouhi (ex-Union) voorkwam met de arm een schietkans voor Undav. De strafschop nam de bonkige Duitser zelf voor zijn rekening. Undav legde de 1-3 keurig in het hoekje.

Lang konden de bezoekers niet genieten van de dubbele voorsprong. Een minuut na de penalty scoorde Deinze opnieuw. Een volley van Mertens werd op het uur geblokkeerd, maar in de rebound was Challouk er als de kippen bij om de aansluitingstreffer binnen te duwen. Tweede kans, tweede doelpunt. De thuisploeg werkte af aan 100 procent.

20210123_UNDAV_FIXELLES_UNION

| Undav stond in de tweede helft twee keer op het scorebord.

Union ging in de laatste 30 minuten opnieuw op zoek naar een geruststellende voorsprong. De Brusselaars controleerden goed, maar pas in het slot kwamen er kansen. Doelman Dutoit moest zich reppen op een corner van Cochrane om een olympisch doelpunt te voorkomen. En ook Vanzeir testte de vuisten van de Deinze-keeper met een kopbal.

12 punten voor

Helemaal op het einde zette Undav de kroon op het werk. Opnieuw brak Union pijlsnel uit, opnieuw liep Vanzeir in de diepte en dit keer bediende hij zijn Duitse spitsbroeder op maat. Met zijn tweede van de avond en zijn achtste van het seizoen legde Undav de 2-4 eindstand vast.

In de stand lopen de Brusselaars alweer twaalf punten uit op Seraing, dat zondag nog speelt tegen Westerlo. De titel en promotie liggen halverwege de competitie in het verschiet. Volgende week gaat Union naar Molenbeek voor dé derby.