Labeau heeft aan 24 seconden genoeg om Union aan winst te helpen

TRO
13/12/2020

Invaller Brighton Labeau maakte de enige goal voor Union dat op bezoek ging bij Lommel SK. De aanvaller scoorde 24 seconden na zijn entree en besliste zo het slotduel van 14de speelronde van 1B. L'Union vergroot zijn voorsprong in het klassement met dank aan RWDM.

Dankzij de prestatie van die andere Brusselse 1B-ploeg, RWDM, wist Union voor de aftrap al dat er zeer goede zaken gedaan konden worden. Winnen in Limburg betekende immers dat de marge op nummer-2 Seraing, dat verslagen werd door RWDM, kon worden uitgebreid tot 7 punten.

Ten opzichte van de 5-0-winst op Lierse, had Union-coach Felice Mazzu alleen de uit schorsing teruggekeerde Teddy Teuma opnieuw in de ploeg gebracht ten koste van de latere matchwinner Brighton Labeau. Mazzu bouwde daarmee meer controle in op het middenveld.

Teuma komt goed weg

En dat was geen overbodige luxe, want Lommel kwam beter voor de dag dan Lierse vorige week. De Limburgers, net als Union in Engelse handen, moesten evenwel de eerste kansjes in het Soevereinstadion aan Union toestaan. Alex Cochrane kopte over na een hoekschop. Dante Vanzeir krulde de bal vanaf links naar de verre hoek, waar Deniz Undav en Teuma net te laat kwamen. En er waren twee vrije trappen voor de Unionisten op de rand van het strafschopgebied. Casper Nielsen schoot zijn poging in de muur, tien minuten later moest Lommel-doelman Tomas Svedkauskas de inzet van Teuma uit de kruising tikken.

Diezelfde Teuma kwam na een halfuur spelen zeer goed weg toen hij zijn voet over de bal op het scheenbeen van Marlos Moreno plaatste. De 24-jarige scheidsrechter Arthur Denil liet hem wegkomen zonder kaart. De reviewcommissie zal de overtreding ongetwijfeld met veel aandacht herbekijken.

Union hield de overhand tot aan de rust, maar kon nog slechts eenmaal gevaar stichten. Vanzeir kon een voorzet van Cochrane met de borst controleren, maar schoot hard over het doel. 0-0 was de ruststand.

Lommel - Union

| Deniz Undav kwam niet tot scoren. Hij werd vervangen door matchwinner Labeau.

Brebels op herhaling?

Na rust volgde vooral meer van hetzelfde: twee goed georganiseerde ploegen konden wel prikken, maar nooit doorbijten. Was het overwicht in de eerste helft voor Union, na rust was de wedstrijd meer in evenwicht.

Na ruim een uur spelen kreeg Lommel-invaller Jordan Kadiri de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe, maar zijn controle was ondermaats. Vijf minuten later schoot Sebastiaan Brebels een vrije trap richting de kruising van het doel van Anthony Moris. Die laatste kon ternauwernood voorkomen dat Brebels opnieuw via een vrije trap tegen Union zou scoren, zoals hij in de heenwedstrijd deed.

24 seconden

De hoekschop die volgde leverde Union een vlijmscherpe counter op. Vanzeir zag zijn schot gestopt door Svedkauskas. Undav kon de rebound ook niet omzetten tot doelpunt.

Weer tien minuten later, lukte invaller Labeau dat wel. Koud in het veld kopte hij van dichtbij een voorzet van Nielsen binnen. De aanvaller had aan 24 seconden genoeg om de ban te breken.

Mazzu wilde de 0-1 over de streep trekken en wisselde vijf minuten voor tijd Vanzeir voor middenvelder Marcel Mehlem voor meer zekerheid. En dat was nodig, zeker toen Jonas Bager in de 93ste minuut zijn tweede gele kaart incasseerde. Even daarvoor had Labeau vanuit de counter de mogelijkheid op de beslissende 2-0 gemist. Er was toen ook al een staflid van Union weggestuurd wegens commentaar door Denil.

Maar de Unionisten wisten de minimale voorsprong vast te houden. Halverwege de competitie staat de ploeg van Mazzu 7 punten voor op nummer-2 Seraing. In andere jaren had dat een plaatsje in de eindronde om promotie opgeleverd, dit seizoen moet Union de voorsprong vast weten te houden om rechtstreeks te kunnen promoveren na 28 wedstrijden.