WK-brons voor Belgian Tornados: 'Dit is de medaille van de volharding'

© PhotoNews
| De Belgian Tornados vallen de Belgian Cheetahs in de armen na hun bronzen prestatie.

Na heel wat vierde plekken slaagden de Belgian Tornados er zondag eindelijk in eremetaal te pakken op het WK in Doha. "Dit bronzen plak is de beloning voor de volharding. Het is onze mooiste medaille", reageerde de Brusselse succescoach Jacques Borlée met tranen in de ogen.

Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan Borlée en Kevin Borlée liepen in die volgorde naar een eerste podiumplek van een groot outdoorkampioenschap in de finale van de 4x400m op het WK atletiek in Doha. De voorbije vijf edities (2009, 2011, 2013, 2015 en 2017) vielen de Tornados telkens net naast de top drie.

Net geen Belgisch record

"Ik dacht voor de race dat we konden meegaan met Jamaica (dat tweede werd in 2:57.90, nvdr.)", toonde coach Borlée zich streng. "Maar nu is er plaats voor vreugde. Dit is een verwezenlijking van een hele ploeg, met ook de trainers en kiné."

Ook het aandeel van papa Borlée in de medaille was niet gering. "Ik heb de ploeg voor de race bekendgemaakt, zodat de andere teams hun opstelling zouden veranderen. Italië trapte in de val. We hebben gebruik gemaakt van Trinidad en Tobago, dat uitbrak. Alle Tornados hebben in de 44 seconden gelopen. Uiteindelijk is het onze op één na beste chrono die we neerzetten (op 26 honderdsten van Belgisch record, nvdr.)."

Dylan en Kevin Borlée waren erbij, Jonathan moest verstek laten. "Ik ben ook in mijn gedachten bij Jonathan, die er door een blessure niet bij kon zijn. Hij is al elf jaar betrokken bij dit project, dit moet hard zijn voor hem maar ik ben er zeker van dat hij terugkomt", stak de coach zijn zoon een hart onder de riem.

Volgens de protagonisten klopte het tactische plaatje helemaal. Starter Sacoor gaf de stok als derde door aan Vanderbemden. Die positie gaven de Tornados niet meer prijs. "Na een snelle eerste 100m wou ik op een gegeven moment de Colombiaan passeren, maar hij versnelde. Dan heb ik gewacht op de laatste rechte lijn om hem voorbij te gaan. Na dit lange seizoen doet deze medaille echt deugd", aldus Saccoor.

Dromen van olympische medaille

"We hebben het supergoed gedaan, met een chrono in de 2:58", onderstreepte Dylan Borlée. "Dit voelt goed. En met Jonathan (out met een blessure, nvdr.) er nog bij zouden we nog sneller zijn. Mijn eerste gedachten gaan dan ook uit naar hem."

Het volgende doel is volgend jaar op het olympisch podium staan in Tokio. "Daarvoor werken we elke dag heel hard. We willen blijven vooruitgang boeken. Alles is mogelijk", aldus Kevin Borlée. "Maar eerst genieten van deze enorme prestatie. Technisch en tactisch verliep alles perfect."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?