WK-match Spanje-Marokko: buurtbewoners opnieuw aanwezig om rellen te voorkomen

1824 Mensenketing 4 1824 Mensenketing 4
© Jochems Gert
| Op donderdag 1 december vormden buurtbewoners en lokale handelaars een menselijke ketting om rellen te vermijden.
© Jochems Gert
| Op donderdag 1 december vormden buurtbewoners en lokale handelaars een menselijke ketting om rellen te vermijden.
Updated: 06-12-2022 - 15:40

Om 16 uur speelt Marokko tegen Spanje op het WK Voetbal. Tijdens de vorige wedstrijd vormden buurtbewoners en handelaars een mensenketting om rellen na de match te vermijden. Vandaag zullen ze dat opnieuw doen.

De eerste wedstrijd (België-Marokko) op 27 november mondde uit in rellen, vooral in de Lemonnier- en Stalingradlaan. Jongeren staken deelsteps in brand en vernielden ruiten en auto's. De politie moest uiteindelijk traangas en een waterkanon inzetten om hen uit elkaar te drijven.

De vorige wedstrijd (Marokko-Canada) afgelopen donderdag verliep al een pak rustiger. Op het moment dat de situatie leek te escaleren, vormde een groep buurtbewoners en handelaars een menselijke ketting om de gemoederen te bedaren, met succes.

Zelfde maatregelen

Om 16 uur speelt Marokko tegen Spanje. Maandag zaten de handelaars samen met de burgemeester en de politie om de wedstrijd voor te bereiden. Burgemeester Philippe Close liet eerder al weten dat er evenveel politieaanwezigheid in de hoofdstad zal worden ingezet als afgelopen donderdag.

Ook de politie zal op dezelfde manier te werk gaan. “We zullen opnieuw extra zichtbaar aanwezig zijn op het terrein”, zegt een woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene. “We zullen, net als vorige keer, samenwerken met de andere politiezones en de federale politie. Wij zullen de coördinatie doen.”

Buurtbewoners en lokale handelaars zullen ook deze match een oogje in het zeil houden. “We weten niet hoe de match deze keer zal verlopen, maar hopelijk is het nog beter dan donderdag”, zegt voorzitter van de lokale handelaarsvereniging Nour Eddine Layachi. “Vorige keer waren er wel nog rellen aan de Zuidlaan. We hopen dat ook dat vandaag niet gebeurt.”

"We hebben gevraagd om het metrostation van Lemonnier te sluiten", zegt buurtbewoner Mustapha Chanuf, die mede de menselijke ketting vormde tijdens de vorige wedstrijd. "Op die manier kunnen relschoppers niet via de tunnel van de Zuidlaand naar de Maurice Lemonnierlaan." Ook de stations van Anneessens en Zwarte Vijvers zullen afgesloten zijn, bevestigt MIVB-woordvoerder An Van hamme.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?