| Schepen Alain Kestemont (Défi) en burgemeester Eric Tomas (PS) in de Wayezstraat.

Anderlecht wiedt in uithangborden handelszaken Wayezstraat

LV
© BRUZZ
05/07/2019

Het gemeentebestuur van Anderlecht laat verouderde uithangborden weghalen uit de Wayezstraat en andere winkelstraten. Eigenaars die niet meewerken, riskeren een boete van 150 euro. Het is een van de maatregelen die de aantrekkelijkheid van het Anderlechtse handelscentrum moet vergroten.

De Wayezstraat in Anderlecht kende de voorbije jaren een groot verloop van handelszaken. “Vele oude handelaars zijn gestopt, niet omdat ze geen klanten meer zagen, maar omdat ze met pensioen gingen”, zegt schepen van Stedenbouw Alain Kestemont (Défi). “Niet alle handelaars zijn echter ook eigenaar en in veel gevallen bleven er nog een of meerdere uithangborden achter.”

Het nieuwe gemeentebestuur achtte de tijd rijp om te snoeien in die wirwar van vaak achterhaalde uithangborden. “In sommige gevallen hangen die daar al vijf, tien of zelfs vijftien jaar”, aldus nog de schepen. “Ze ogen vaak niet mooi en geven de een indruk van verwaarlozing. Door ze weg te nemen willen we de straat aantrekkelijker maken voor klanten, maar ook voor investeerders. We willen het kwaliteitsaanbod versterken.”

De gemeentediensten stelden al 35 inbreuken vast. In de Wayezstraat, maar ook in aanpalende straten en langs de steenwegen op Bergen en op Ninove. De eigenaars krijgen een aanmaning in de bus. “We vragen om de uithangborden binnen 30 dagen weg te halen en dat werkt. De meeste eigenaars beseffen dat het in hun eigen belang is om een verzorgde gevel te hebben. Wie niet reageert, riskeert een gemeentelijke administratieve sanctie van 150 euro. We hebben nog maar één boete moeten uitschrijven.”

Nabijheidspolitie

De aanpak van uithangborden is niet de eerste maatregel die Anderlecht aantrekkelijker moet maken als winkelbestemming. “Sinds enkele jaren zijn we er met onze nabijheidspolitie, het Virtusproject, in geslaagd om de kleine criminaliteit gevoelig terug te dringen”, zegt burgemeester Eric Tomas (PS). “Dat gebeurde onder meer op vraag van de handelaars.”

Sinds kort treedt de gemeente ook strenger op tegen het illegaal bezetten van voetpaden. “Schoenen of kleding mogen niet worden aangeboden op het trottoir. Zo houden we die beter toegankelijk, bijvoorbeeld voor kinderwagens. De regel wordt steeds beter nageleefd, maar er zijn nog enkele handelaars die zich er niet aan houden.”

Het uitstalverbod geldt niet voor verkopers van verse producten zoals groenten en fruit of bloemen. “Maar ook die winkeliers moeten voldoende doorgang laten”, klinkt het nog. Een andere uitzondering is er voor slagers. Zij mogen een grilkast voor kip aan ’t spit op het voetpad zetten.

Heraanleg

Tot slot hoopt de burgemeester de netheid te verbeteren door het gesorteerde afval van de winkeliers vroeger op te halen. “We hebben een akkoord met Net Brussel om dat voortaan op te halen tussen tussen 6 en 8 uur ’s morgens. Zo voorkomen we dat hier de hele dag karton rondslingert.”

De komende jaren wacht de Wayezstraat ook een grondige heraanleg, van gevel tot gevel. Dat project wordt getrokken door de MIVB. De gemeente heeft recent vergaderingen georganiseerd met buurtbewoners en handelaars om te peilen naar hun verwachtingen. “De aanbevelingen zijn overgemaakt aan de MIVB, die in het najaar met een voorstel moet komen”, aldus nog Tomas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Stedenbouw, Economie, Wayezstraat, imagoverlagend

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni