Appartementen voor pas afgestudeerden in Koekelberg

© UPGRADE ESTATE
| De energiezuinige appartementen worden gebouwd aan de Vrijheidslaan, op het terrein van de vroegere HUB-campus waar ook de nieuwe Comeniusschool staat.

Kotenbouwer Upgrade Estate richt zich nu ook op ‘young professionals’. Op de Comeniussite in Koekelberg verrijzen 107 appartementen voor pas afgestudeerden. Ze delen er tuin, wasmachine en een ruimte voor feestjes, maar hebben allen een eigen flat en eigen parkeerplek.

De energiezuinige appartementen worden gebouwd aan de Vrijheidslaan, op het terrein van de vroegere HUB-campus waar inmiddels ook de nieuwe Comenius­school staat te fonkelen. Projectontwikkelaar is het Gentse bedrijf Upgrade Estate, dat met zijn Upkot’s een belangrijke speler is op de Vlaamse markt van de studentenhuisvesting. Ook Brussel telt ondertussen drie Upkot’s: aan de VUB, aan het station van Jette en vlak bij Sint-Lukas in Schaarbeek. Een vierde is in de maak. Upgrade Estate kocht het bekende kraakpand Koningsstraat 123 met de bedoeling er studentenkamers van te maken.

Het nieuwste Brusselse project - Upliving BXL The Brewery - is een vervolgverhaal op Upkot, zegt Nils Vanhauwaert, COO van Upgrade Estate. “Wij kregen veel vraag van pas afgestudeerde studenten. Ze willen flexibel blijven huren, vaak samen met een vriend of vriendin. Onze appartementen zijn zo opgezet dat ze makkelijk gedeeld kunnen worden. Twee even grote slaapkamers bijvoorbeeld.”

Nils Vanhauwaert, CEO Upgrade Estate

Het bedrijf liet vooraf door studiebureau Profacts onderzoek doen naar de huisvestingsvoorkeuren van pas afgestudeerden. Bleek dat de meeste jonge starters een eigen stek verkiezen boven cohousing. “Maar ze willen wel gedeelde faciliteiten zoals een chill ruimte die kan afgehuurd worden voor een feestje, een tuin en een wasplaats. En tot onze verbazing blijkt de auto nog altijd heel belangrijk voor de young professional. Daarom komen er in Upliving The Brewery 107 parkeerplaatsen, maar we zullen ook carsharing aanmoedigen en er is een fietsruimte gepland.”

Voorts zal er in het appartementencomplex, net als in de Upkot’s, een coach zijn die fungeert als aanspreekpunt bij problemen. En in de tuin zal een kip scharrelen, het handelsmerk van het bedrijf.

FLITS UPGRADE ESTATE 2 BRUZZ ACTUA 1627
© UPGRADE ESTATE
| Upliving BXL The Brewery, het nieuwste Brusselse project van Upgrade Estate (simulatiebeeld.)

Basismeubilair

De appartementen, die in 2020 beschikbaar zullen zijn, zijn voorzien van basismeubilair zodat de huurders alleen een bed, stoelen en een zetel moeten meebrengen.
Upgrade Estate richt zich met het nieuwe woonconcept tot jonge starters tot een jaar of veertig. Vanhauwaert: “We kunnen natuurlijk niemand weigeren, maar ik denk niet dat iemand van zestig, die vaak eigen meubels heeft, zich aangesproken zal voelen. Wel kan ik me voorstellen dat een Italiaan van vijftig, die twee jaar in Brussel komt werken voor een multinational en een businessflat te onpersoonlijk vindt, interesse heeft voor Upliving.”

FLITS UPGRADE ESTATE BRUZZ ACTUA 1627
© UPGRADE ESTATE
| Zo zullen de appartementen in Koekelberg eruit zien.

De appartementen worden niet per unit verkocht. “Ze worden ondergebracht in een vennootschap waarin investeerders aandelen kunnen kopen. Het minimumbedrag is 110.000 euro,” legt Vanhauwaert uit. “Ook bij onze Upkot’s zijn we van stukverkoop afgestapt. We voelen bij investeerders dat eigendom van een welbepaald appartement minder belangrijk is dan gemoedsrust en een vast rendement. En het laat ons toe de appartementen zelf te verhuren en te beheren.”

FLITS UPGRADE ESTATE 5 BRUZZ ACTUA 1627
© UPGRADE ESTATE
| Kotenbouwer Upgrade Estate richt zich nu ook op "young professionals."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?