Architecten aangesteld voor groener Kasteleinsplein

© Taktyk – Alive Architecture – Res Derelictae – Antea
| Heraanleg Kasteleinsplein: zo moet het plein er in de toekomst uitzien

De gemeente Elsene wil het Kasteleinsplein volledig herinrichten. De winnaars van de architectuurwedstrijd zijn intussen bekend. Zij moeten meer plaats maken voor groen en zachte mobiliteit.

Het Kasteleinsplein moet gezelliger en aantrekkelijker worden. De afgelopen jaren heeft het plein heel wat van z'n pluimen verloren, vindt het gemeentebestuur van Elsene. Het plein nodigt niet uit door de huidige inrichting als openluchtparking, wat slecht is voor de winkels en horecazaken.

Het plein zou ook lijden onder de concurrentie van de buurten rond het Flageyplein en het Voorplein in Sint-Gillis.

'Plein vervult rol niet'

Een grondige heraanleg van het plein dringt zich op en daarom ging de gemeente Elsene samen met de Brusselse bouwmeester op zoek naar ontwerpers.

"Momenteel vervult het plein zijn rol niet. Het functioneert niet goed en is niet voldoende toegankelijk, vooral voor mensen met beperkte mobiliteit," merkte schepen Romain De Reusme (PS) in september nog op.

De winnaars van de mededingingsprocedure zijn intussen gekend: het gaat om het consortium Taktyk – Alive Architecture – Res Derelictae – Antea.

Gazon en waterloop

Het plein zal heraangelegd worden van gevel tot gevel, alle kruispunten met zijstraten inbegrepen. Dat maakt het mogelijk om het verkeer er anders te organiseren en om de positie van voetgangers en fietsers te verbeteren.

Het programma omvat onder meer het weghalen van parkeerplaatsen en het groener maken van het plein. Er zal een 'stadstuin' aangelegd worden, een bomenrij en een groot centraal gazon met een kleine waterloop.

Volgens BX1 zal een voorlopig project worden voorgelegd tijdens de volgende gemeenteraad van Elsene. Het openbaar onderzoek zal op een later tijdstip plaatsvinden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?