Architecten gezocht voor tweede residentiële zone aan Thurn & Taxis

© Benjamin Struelens
| Lake Side aan Thurn & Taxis

Voor de realisatie van de tweede residentiële zone 'Lake Side' aan Thurn & Taxis zijn vastgoedontwikkelaar Extensa en de Brusselse bouwmeester op zoek naar architecten. "Het wordt een project voor de bouw van 65.000 m² woningen", zegt Extensa.

Het doel van de open oproep is een designteam samenstellen van vier à vijf architectenbureaus. Elk winnend bureau zal verantwoordelijk zijn voor een deel van de nieuwe woonzone met een omvang tussen 8000 en 20.000 m².

De architecten zullen samenwerken met studiebureaus en een lokaal bouwtechnisch team, gespecialiseerd in het duurzaam ontwikkelen.

Het Rotterdamse bureau MVRDV, dat reeds verantwoordelijk is voor het masterplan, zal optreden als ‘Urban Supervisor’. Bureau Bas Smet, dat ook het park van Thurn & Taxis voor zijn rekening nam, zal optreden als landschapsarchitect.

Duurzaam project

De woonzone 'Park Lane' belooft een duurzaam project te worden. "Voor de woonwijk hebben de urbanisten zich laten inspireren door de traditionele Brusselse 'bouwblokken' om een aaneenschakeling van gebouwen te creëren dat een eiland vormt rond een centrale binnentuin", legt Aurelien Gillet uit, development manager bij Extensa.

Toekomstige bewoners kunnen er genieten van verschillende soorten groene zones, "zoals collectieve daktuinen of een mooi uitzicht op de Brusselse skyline, het park en de historische gebouwen van Thurn & Taxis", verklapt Gillet.

Lake Side zou bovendien een toonvoorbeeld worden van een '5 minute neighbourhood'. "Het zal namelijk een nieuwe wijk worden waar alles op wandelafstand is, zoals ruimtes voor jonge kinderen, sportzalen of een buurtbibliotheek", klinkt het.

Het zou ervoor zorgen dat autoverkeer overbodig wordt. De nieuwe woonzone, en bij uitbreiding de rest van Thurn & Taxis, zal dan autovrij zijn. "Er komen op Thurn & Taxis 400 woningen die bestemd zijn voor gezinnen met een bescheiden inkomen", zegt Gillet.

Geïnteresseerde architectenbureaus die willen deelnemen aan dit project kunnen hun kandidatuur indienen tot 17 september. Rond half oktober zal Extensa de samenstelling van het designteam bekendmaken.

orientatie_tt.png
© Extensa/MVRDV/Bureau Bas Smets
orientatie_tt-.png
© Turbulence
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?