Art-decogevel Joseph Marienstadion wordt gerenoveerd

© Pascal Smet
| De bas-reliëfs op de gevel presenteren de twee disciplines waar de club zijn faam aan dankt: atletiek en voetbal.

De gevel van het stadion van voetbalclub Royal Union Saint-Gilloise kan gerenoveerd worden. Urban.brussels, de stedenbouwkundige cel van het Gewest, verleent een vergunning om tegen de start van de competitie 2021-2022 de hoofdgevel en de twee zij-ingangen van het Joseph Marienstadion te restaureren.

De thuisbasis van Union Saint-Gilloise ligt sinds 1919 in het lagere gedeelte van het Dudenpark in Vorst. Architect Albert Callewaert ontwierp er in 1921 het stadion, dat voorzien is van een lange art-decogevel met expressionistische bas-reliëfs van beeldhouwer Oscar De Clerck. Daarop zijn de twee disciplines te zien waar de club zijn faam aan dankt: atletiek en voetbal.

Het Brussels Gewest besloot in 2010 om de straat- en zijgevels, inclusief de toegang voor het publiek en de loketten, de VIP-ruimte en de hoofdinkomhal van het stadion het statuut van beschermd erfgoed te geven. Ook het Dudenpark zelf is een beschermd landschap sinds 1973.

20200715 Charles Picqué gemeentehuis 6

Na 48 jaar zal Union opnieuw in eerste klasse spelen, en dus moeten de renovatiewerken af zijn tegen de start van de competitie begin augustus. “Door terug te keren naar het hoogste niveau van het Belgisch voetbal in een beschermd stadion, brengt Union Saint-Gilloise geschiedenis en toekomst samen”, kondigt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) het nieuws aan.

Om de club tijdens deze belangrijke fase te begeleiden, bundelden het Gewest en de gemeente Sint-Gillis hun krachten.“Deze gevel hoort bij de geschiedenis van de club en de bescherming ervan gaat nu gepaard met zijn sportieve heropleving", beaamt burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS).

Nieuw stadion

“Terwijl het stadion nu aan de normen van de Jupiler Pro League kan worden aangepast, houden we met alle betrokkenen een denkoefening over de middellange termijn”, zegt staatssecretaris Smet. Union heeft namelijk plannen voor een nieuw stadion op tafel liggen.

“We draaien nu elk jaar miljoenen verlies”, vertelde ceo Philippe Bormans in maart aan BRUZZ. “Ons stadion voldoet niet aan de eisen van het huidige professionele voetbal, de veiligheidsmaatregelen die daarbij horen en het comfort dat het vereist. Al is het stadion voor de komende jaren wel goedgekeurd om 1A-clubs te ontvangen.”

Bormans benadrukte wel dat het Marienstadion altijd deel zal blijven uitmaken van de club. “Het eerste plan is om daar ooit het hoofdterrein te maken voor onze jeugdopleiding en onze damesploeg.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?