| Simulatiebeeld van het project Realex in de Wetstraat.

Atenor hengelt met dubbele toren naar Europees congrescentrum

LV
© BRUZZ
15/06/2019

In de Wetstraat staat opnieuw een groot bouwproject op stapel, goed voor 60.000 vierkante meter kantoren. Ontwikkelaar Atenor diende een dossier in om er onder meer het geplande Europese congrescentrum te huisvesten.

Na de oplevering en verkoop van The One, een dubbele toren met kantoren en woningen, heeft Atenor een nieuwe vergunning aangevraagd voor alweer een nieuw project in de Wetstraat. Het gaat om een nieuwe versie van de eerder al aangekondigde kantoortoren Realex.

Volgens de nieuwe plannen wordt het een nog veel groter complex omdat behalve het braakliggend terrein naast The One ook de vroegere kantoren van arbeidsbemiddelaar VDAB in het project zijn opgenomen, net als een neoklassiek pand dat tot voor kort in handen was van de Scientologykerk.

Het VDAB-pand zou afgebroken worden, het andere blijft behouden en wordt gerenoveerd. In totaal voorziet het complex ruim 60.000 vierkante meter kantoorruimte. Bovenop een ruimte sokkel zouden twee torens komen, waarvan eentje tot 128 meter hoog. Eerder was sprake van een maximumhoogte van 114 meter.

Congrescentrum

De cijfers en plannen liggen echter nog niet vast. In de afgelopen weken liep een openbaar onderzoek naar het lastenboek voor een effectenstudie. Daar kwamen veertien reacties op. De bemerkingen zijn discussievoer voor de overlegcommissie die zich eind deze maand over het project buigt. Pas na de effectenstudie kan een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. "Dan zal de Stad opnieuw een openbaar onderzoek organiseren", klinkt het bij schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels).

Er is dus nog een hele weg te gaan voor de vergunning rond is. Ondertussen heeft ontwikkelaar Atenor wel een kandidatuur ingediend om in het gebouw plaats te maken voor een Europees congrescentrum. Dat bevestigde topman Stephan Sonneville onlangs in zakenkrant L’Echo. De Europese instellingen willen ten laatste in 2023 een nieuw congrescentrum betrekken, ter vervanging van het bestaande gebouw in de Froissartstraat.

Bouwproject braakliggend terrein Wetstraat Atenor

| Het braakliggend terrein langs de Wetstraat waar Atenor zou bouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni