Betonblokken voor 22 NMBS-stations

© Pim Notebaert
|
Updated: 13-04-2018 - 12:55

Brussel-Zuid had ze al langer, maar nu krijgen ook de andere stations in het land betonblokken voor de ingang. "Mooi is het niet, maar veiligheid is primordiaal", klinkt het. Wel heeft de NMBS een openbare aanbesteding uitgeschreven voor een meer structurele, en misschien ook elegantere oplossing.

Terwijl Els Ampe (Open VLD) net minder betonblokken in Brussel wil, krijgt de rest van het land er bij. De NMBS plaatst aan de ingang van in totaal 22 Belgische stations blokken, zodat voertuigen de stations niet kunnen binnenrijden.

Woordvoerder Bart Crols benadrukt wel dat de dreiging in en rond de stations niet gestegen is. "De beslissing werd al een tijdje geleden genomen. De aanbesteding is nu in uitvoering. In het station Brussel-Zuid bijvoorbeeld zijn de betonblokken al een tijdje geplaatst", aldus Crols.

Voor Brussel worden enkel de vijf stations op de Noord-Zuid-as (extra) beveiligd. "Het gaat om Brussel Zuid, Noord, Centraal, Kapellenkerk en Congres." Stations zoals Schaarbeek of Etterbeek zitten dus niet in het project, dat 1,6 miljoen euro kost.

Tijdelijke maatregel

De NMBS wil de betonblokken uit eigen voorraad later dit jaar vervangen door verkeerszuilen die intrekbaar kunnen zijn. De openbare aanbesteding hiervoor loopt. Het plan is om de verkeerszuilen ('bollards') vanaf het najaar te plaatsen. Daarvoor zijn allerlei werken noodzakelijk om de technische installaties aan te sturen. Deze maatregelen worden telkens met de lokale overheden besproken, aldus Crols.

In de tussentijd stelt Els Ampe alvast bloembakken voor, als alternatief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?