Borret is opnieuw kandidaat-bouwmeester 'als ambitieniveau omhoog gaat'

© Kölner Perspektiven
| "Het werk is niet af", zegt bouwmeester Kristiaan Borret.

Het Brussels Gewest heeft de procedure opgestart voor de aanstelling van een nieuwe bouwmeester. Het huidige mandaat loopt eind dit jaar af. Kristiaan Borret overweegt om opnieuw zijn kandidatuur in te dienen. “Het werk is niet af, maar ik wacht de vorming van een nieuwe regering af. Het ambitieniveau moet omhoog.”

De nieuwe bouwmeester moet niet alleen waken over de kwaliteit van de architectuur van - in de eerste plaats publieke - nieuwbouwprojecten, maar ook over het bredere plaatje van de stadsontwikkeling. Kandidaten kunnen zich melden tot 1 september. In het najaar volgt dan een selectieprocedure in verschillende etappes.

Huidig bouwmeester Kristiaan Borret wil graag zijn mandaat verlengd zien, maar kijkt nog even de kat uit de boom. “Ik wacht de vorming van de nieuwe regering af”, aldus Borret. “Het ambitieniveau moet omhoog. Anders heeft het geen zin om een tweede mandaat te ambiëren.”

Borret was eerder gedurende twee termijnen stadsbouwmeester in Antwerpen. Ook in andere steden is het niet ongewoon dat de functie langere tijd door dezelfde persoon wordt ingevuld. “Ik heb het gevoel dat mijn werk niet af is. Van de vele wedstrijden die ik begeleidde, zijn nog maar enkele projecten effectief opgestart. Stadsontwikkeling is dan ook een werk van lange adem.”

Daarnaast wil de bouwmeester ook de continuïteit van nieuwe structuren verzekeren zoals de kwaliteitskamer, waar de trekkers van privéprojecten op een transparante manier in debat gaan met de verschillende instanties, nog voor er een vergunningsaanvraag is.

Hittestress

Tegelijk wil Borret in een eventueel nieuw mandaat andere accenten leggen. “De afgelopen tien jaar stond de stadsontwikkeling in het teken de bevolkingsgroei en was het antwoord verdichting”, klinkt het. “De komende tien jaar zal het echter gaan om de klimaatsverandering en moeten we het verdichtingsvraagstuk met meer nuance benaderen.”

Concreet wil de bouwmeester nog meer inzetten op duurzaam bouwen, bijvoorbeeld om hittestress te vermijden. “Ik denk dat ik er de voorbije jaren in geslaagd ben om de privésector aan te zetten om de lat elke keer weer een beetje hoger te leggen. Die verbindende rol van een bouwmeester ten gunste van stedelijke kwaliteit zou ik graag veel meer kunnen uitspelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?