Bouwmeester Borret: ‘Niet verrast door conservatieve weerstand’

© Saskia Vanderstichele
| Kristiaan Borret

Bouwmeester Kristiaan Borret schrikt niet van de aanval van Viviane Teitelbaum (MR) in het Brussels parlement. “Ik schud nu eenmaal aan de boom van de gevestigde orde in Brussel.” Hij geeft terloops nog mee dat het aantal Nederlandstalige laureaten in Brussel licht afnam tijdens zijn mandaat.

Teitelbaum beschuldigde Borret woensdag van vriendjespolitiek en chantage in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het parlement. Ze stelt ook dat Vlaamse architecten het systematisch halen van Franstalige.

In een reactie aan onze redactie toont Borret zich niet echt verrast door de beschuldigingen. “Die geruchten circuleren al een tijdje. Ik schud nu eenmaal aan de boom van de gevestigde orde in Brussel en dat roept weerstand op.”

Borret vindt dat het tijd is om old school-praktijken de rug toe te keren. “Daarom gebruiken wij met het team BMA open wedstrijdprocedures, met publieke oproep en transparante verslaggeving. Ik zal in mijn loopbaan wel een keer rechtstreeks gesuggereerd hebben een andere architect te nemen, maar ik heb ondertussen een track record van meer dan 250 architectenkeuzes via transparante procedures.”

Kwaliteit boven taalrol

Het gerucht dat de bouwmeester systematisch voor Nederlandstalige architecten zou kiezen weerlegt Borret.

“Met het team BMA hebben we een analyse gemaakt van onze wedstrijden en blijkt het volgende: proportioneel is het aantal Nederlandstalige laureaten licht afgenomen sinds mijn mandaat. Ik heb dat nooit publiekelijk willen communiceren omdat we dat soort analyses naast de kwestie vinden, maar nu ben ik wel verplicht te reageren.”

Uit een lijst die we konden inkijken blijkt dat het aantal Nederlandstalige laureaten van wedstrijden daalde van 28 procent onder voorganger Olivier Bastin naar 25 procent onder Borret. Het aantal Franstalige laureaten steeg dan weer van 47 procent naar 60 procent.

Dat Nederlandstalige architecten in de kijker lopen is ergens ook logisch, argumenteert Borret. “Het is nu eenmaal zo dat de Vlaamse architecten momenteel echt hoge toppen scheren en daarvoor ook internationaal erkend worden. Zopas raakte bijvoorbeeld bekend dat er voor de internationale selectie van de Architectuurbiënnale in Venetië opnieuw drie Nederlandstalige bureaus geselecteerd zijn, waaronder de jonge BC architects die in Brussel gevestigd zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?