MR opent frontale aanval op bouwmeester

© Bart Dewaele
| Brussels bouwmeester Kristiaan Borret

De Brusselse bouwmeester doet aan vriendjespolitiek en chantage. Door zijn toedoen zijn het ook systematisch Vlaamse bureaus die opdrachten binnenrijven. Dat beweerde parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) in het Brussels parlement.

Vorige week organiseerde de Brusselse bouwmeester, die toeziet op de kwaliteit van architectuur en stedenbouw in het gewest, nog een opendeurweek. Kristiaan Borret wou daarmee onder meer de tegenwind counteren die hij vaak voelt uit de traditionele Brusselse bouwsector.

Deze woensdag kreeg die tegenwind een politieke stem. In de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement beschuldigde parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) Borret van een hele rits praktijken.

De liberale politica stelt onder meer dat zijn werk erop gericht lijkt om opdrachten aan vrienden toe te kennen. Volgens Teitelbaum zijn het ook systematisch Vlaamse architectenbureaus bij de architectuurwedstrijden die Borret promoot en waarbij hij ook betrokken is.

“Zelfs grote namen van wereldniveau moeten nu het onderspit delven voor enkele Vlaamse bureaus. Bouwheren vragen zelfs aan hun architecten of het niet beter zou zijn om met een Vlaams of Nederlands bureau te werken. Ze vragen ook systematisch aan hun architecten of ze wel op een goed blaadje staan bij de bouwmeester.”

Geen bewijzen

Teitelbaum vindt dat er ook sprake is van chantage. “Bouwheren getuigen dat de bouwmeester hen zegt dat het beter is om langs hem te passeren als ze snel een bouwvergunning willen.”

De liberale politica betreurt in haar vraag ook dat de G30, de vereniging van Brusselse bouwbedrijven met de grootste omzet, niet op de shortlist raakte bij het nieuwe museum Kanal.

Het blauwe parlementslid hield het bij aantijgingen, die ze niet staafde met bewijzen. Meerderheidslid Caroline Persoons (Défi) liet vervolgens nog weten dat ze eveneens bezorgd is over het aandeel van de Vlamingen.

Minister-president Rudi Vervoort antwoordde in zijn typische sussende stijl. Hij nam daarbij een beetje de verdediging op van de bouwmeester, maar liet ook hier en daar verstaan dat hij begrip heeft voor de verzuchtingen van Teitelbaum.

Vervoort wees er onder meer op dat de bouwmeester een zekere onafhankelijkheid moet hebben van de gewestelijke overheid die uiteindelijk vergunningen toekent voor grote projecten.

ARNAUD VERSTRAETE BRUZZ 1525

De Brusselse regeringsleider liet ook weten dat de bouwmeester hem een lijst van gekozen bureaus bezorgde van de voorbije jaren. “En die lijst zwakt toch wel wat af wat u hier net heeft gezegd (over het aantal Vlaamse laureaten, red.)”

De hervorming van het Brussels wetboek voor ruimtelijke ordening (BWRO) zal de rol van de bouwmeester volgens Vervoort binnenkort ook nog verduidelijken.

Arnaud Verstraete (Groen) vond dat de beschuldigingen van Teitelbaum niet zomaar mogen blijven hangen. "Het is kwalijk als die aantijgingen zomaar in hun vaagheid blijven bestaan. Hier moet een duidelijk antwoord op komen. Ik heb geen duidelijke ontkrachting gehoord van uw kant, minister-president."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?