Bouw van 36 woningen in de Deltastraat, ter hoogte van Bervoets

| Bouw van 36 woningen in de Deltastraat, ter hoogte van Bervoets.

Bouw van nieuw cohousingproject in Vorst van start

SK
© BRUZZ
01/10/2019

In Vorst is de bouw van een cohousingproject van start gegaan ter hoogte van Bervoets. 36 nieuwe woningen worden er gecreëerd in de Deltastraat. Het project krijgt de naam Calico (Care and Living in Community) waarbij nieuwe vormen van zorg en solidariteit geïntegreerd worden.

"De stedelijke uitdagingen zijn groot: een aanhoudende wooncrisis, afbrokkelende sociale cohesie en een verouderende bevolking. Het project Calico gaat op zoek naar nieuwe vormen van wonen en samenwonen die een antwoord kunnen bieden op al deze uitdagingen", zegt Geert De Pauw. Hij is de woordvoerder van Community Land Trust Brussel, de vereniging die het project coördineert.

Voor de realisatie van het project werkt Huisvesting Brussel samen met een hele reeks verenigingen en organisaties die actief zijn op deze terreinen: CLTB, Pass-ages, Angela D, EVA, de gemeente en het OCMW van Vorst, VUB (Brussels Ageing Studies en Cosmopolis), perspective.brussels en Logement pour Tous.

Drie woongroepen

Concreet gaat het om 36 nieuwe woningen, verdeeld over drie woongroepen, elk met hun eigen aandachtspunten. Het meest in het oog springend is wellicht de woongroep die ontwikkeld zal worden door Pass-ages. In dit intergenerationele woonproject zal een geboorte- en sterfhuis worden geïntegreerd om jongere en oudere bewoners te engageren om mekaar te helpen en te ondersteunen.

Een andere woongroep, geïnitieerd door de vereniging Angela D, zal dan weer de nadruk leggen op de specifieke woonproblemen van vrouwen.

Community Land Trust

Al deze woningen worden ontwikkeld op gemeenschapsgrond. Community Land Trust Brussel, de vereniging die ook het project zal coördineren, staat hiervoor in. "De woningen zullen betaalbaar zijn voor lage inkomens en betaalbaar blijven dankzij de community land trust-formule", aldus De Pauw.

Dat is een hybride eigendomsformule, ergens tussen huren en kopen in. De Community Land Trust blijft eigenaar van de grond, maar de bewoners worden, via erfpacht, eigenaar van de woning. Wanneer die eigenaar zijn woning wil verkopen kan dat, maar de oorspronkelijke subsidie blijft binnen de trust. De verkoper zal ook slechts een gedeelte van de eventuele meerwaarde, zo'n 25 procent, kunnen ontvangen.

Zo kan de trust ervoor zorgen dat de woning ook betaalbaar blijft voor de volgende koper, zonder extra subsidie. Basisidee is dat de grond een gemeenschappelijk goed is.

Steun van Europa

Calico is één van de 22 projecten die geselecteerd werd uit 188 inzendingen in het kader van de Urban Innovative Actions. Met deze oproep wil de EU de belangrijke rol van steden bij het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen belichten.

Het project kan rekenen op een Europese subsidie van 5 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Stedenbouw, calico, noodwoningen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni